Lysteknikeren Jari er blevet poder: ’Det er en lappeløsning’

Ansatte i eventbranchen bliver ikke kompenseret, fordi de ikke længere bliver booket.

- Det er et job, der giver mening. Det giver penge på kontoen, siger Jari Rasmussen fra Djursland.

Coronavirus har efterhånden været så længe i Danmark, at mange medarbejdere i eventbranchen ikke bare får aflyst deres jobs. De står også i en situation, hvor de ikke længere bliver booket.

En af dem er Jari Rasmussen fra Kolind på Djursland. Han plejer at løbe fra spillested til spillested for at hjælpe med al den teknik, der skal til, før en koncert spiller. Men lige nu er kalenderen tom.

Han griner en smule nervøst – måske sarkastisk - da han bliver spurgt om, hvordan det går.

- Et dumt spørgsmål er det ikke, men den overordnede konklusion er, at det ikke går specielt godt for eventbranchen. Der er ikke ret meget at lave for ret mange mennesker, siger han.

Af samme grund har Jari Rasmussen valgt midlertidigt at skifte branche. Nu er han i stedet blevet poder og hjælper ambulancefirmaet Responce med at coronateste borgere.

- Det er et job, der giver mening. Det giver penge på kontoen, og så kigger jeg ikke længere ind i et sort hul, fordi jeg har noget at stå op til, siger Jari Rasmussen, som kender omkring 15 andre fra musikbranchen, der nu også poder.

Foreningsformand: Stemningen er trykket

Ifølge Foreningen for Koncert- og Eventpersonale i Danmark er Jari Rasmussens tilfælde langt fra enestående, faktisk hører de oftere og oftere om medlemmer, der skifter til midlertidige stillinger i andre brancher. Det fortæller foreningens formand Thomas Gerdes.

- Det sker, fordi der er mange, der sidder og venter på, at der kommer noget i deres ordrebøger. Det ser bare rigtig sort ud i øjeblikket, siger han.

Og den udsigt sætter sig i medlemmerne.

- Stemningen er ved at være trykket blandt vores medlemmer. Heldigvis er vi et folkefærd, der arbejder med at gøre andre mennesker glade, så hele vejen gennem krisen har de forsøgt at forholde sig optimistisk, og mange har også forsøgt at tænke kreativt for at få noget at lave.

Sådan har sommeren også været for musiker Marianne Lewandowski, der blandt andet spiller trommer for Tina Dickow og spiller guitar og synger kor for Lis Sørensen. Denne sommer har hun kun haft fire koncerter. Det har sat tankerne i gang.

- Jeg overvejer et karrieresupplement, så jeg kan klare mig, indtil vi forhåbentlig får lov at give den fuld gas igen, siger hun.

A-kasse: Ledighedstal er dobbelt så højt som normalt

Mads Tjalve, der er jobrådgivningschef for kunst og selvstændige i a-kassen FTFA, fortæller, at ledighedskurven har taget et stort spring i 2020.

Værst så det ud i sommer, da ledighedsprocenten blandt medlemmerne i Dansk Musiker Forbund var oppe på næsten 20 procent.

I september dykkede andelen til 13 procent, men det er stadig en del over normalen.

- Det er en fordobling i forhold til, hvad vi plejer at se. Så det er en markant stigning, må man sige, lyder det fra Mads Tjalve.

Selvom man måske kunne have frygtet et endnu højere tal, så er ledighedstallet lige nu højt, vurderer Mads Tjalve.

- Det er en faggruppe, som kan klare sig for meget lidt. De kan få supplerende dagpenge og er generelt gode til at økonomisere med midlerne, siger han.

Hjælpepakker har ikke hjulpet alle

Tirsdag aften landede en bred politisk aftale om udvidet og forlænget hjælp til erhvervs- og kulturlivet for over otte milliarder kroner.

Her blev der blandt åbnet op for kompensation til virksomheder, der er direkte leverandører til private og sociale arrangementer med mindst ti deltagere. For eksempel leverandører af lyd og lys.

Derudover blev der sat 25 millioner kroner af til arbejdslegater målrettet kunstnere, der er økonomisk udfordret af den aktuelle covid-19-situation.

Men selvom det er godt med hjælpepakker, er langt fra alle dækket, siger formand i Dansk Artist Forbund Sara Indrio.

- Der er rigtig mange, som ikke kan få hjælp, eller som har haft udsigt til at kunne få hjælp, men som nu ikke kan få det alligevel, fordi deres aftaler er blevet rykket på ubestemt tid, siger hun.

Når hun står der midt i en krisebranche og kigger ud over landskabet af hjælpepakker og støtteordninger, ønsker hun sig ordninger, der går meget længere ud i fremtiden.

- Vi kunne godt tænke os, at der var længere lys på. Den nedgang, der er i aktiviteten, forestiller vi os, falder yderligere, siger hun.

I Kolind sætter Jari Rasmussen pris på det midlertidige karriereskift, og er tilfreds med at måtte nøjes med at drømme om koncerter og fyldte spillesteder. Men så snart, det er muligt at vende tilbage til musikbranchen, gør han det.

- Det er en lappeløsning, der har en udløbsdato, når pandemien er ovre. Det er en anden branche, jeg brænder for, og den vender jeg naturligvis tilbage til, når jeg kan, siger han.

Facebook
Twitter