Lystfiskere vil skyde skarver ved søer

Selv om fuglen er fredet vil fiskere gerne have lov til at regulere bestanden.

Skarven har fundet vej til søerne. (Foto: Kristian Djurhuus © Scanpix)

Lystfiskere ved danske søer har fået nok af skarven. Den sorte fiskespisende fugl, der er fredet, spiser de fisk, som lystfiskerne gerne ville have på krogen, mener de. Ved Silkeborg-søerne er den lokale fiskeriforening meget tæt på at kontakte Naturstyrelsen for at få lov til at regulere bestanden.

- Rovfisk som brasen, aborre og sandart samler sig i søerne her i vinteren, og det har skarven fundet ud af, så her er en kæmpekoloni, der er meget dygtig til at jage fisk, siger Morten Beck Nielsen, formand for lystfiskerne i Silkeborg Fiskeriforening.

Naturstyrelsen kan give tilladelse til at regulere bestanden enten ved at skyde fuglene eller ved at ødelægge æg i rederne. Fuglen er fredet, fordi bestanden har været truet af udryddelse, men det gælder altså ikke ved Silkeborgsøerne ifølge lystfiskerne. De mener faktisk, at bestanden er eksploderet.

- Selvfølgelig skal der være en bestand af skarver, men så mange ved søerne... det er for mange. De gør mindre skade i de kystnære områder, siger Morten Beck Nielsen.

Det er en ualmindelig dårlig idé at skyde skarver, mener Bo Ryge Sørensen, der er ornitolog i Søhøjlandet.

- Jeg kommer i området, og der er intet, der tyder på, at der er flere skarver. Det er et skud i tågen fra lystfiskernes side. Tværtimod er bestanden for nedadgående, og mon ikke der er fisk nok til både fiskere og fugle, siger ornitologen.

-