Lystfiskere vil skyde skarver ved søer

Selv om fuglen er fredet vil fiskere gerne have lov til at regulere bestanden.

Skarven har fundet vej til søerne. (Foto: © Kristian Djurhuus, Scanpix)

Lystfiskere ved danske søer har fået nok af skarven. Den sorte fiskespisende fugl, der er fredet, spiser de fisk, som lystfiskerne gerne ville have på krogen, mener de. Ved Silkeborg-søerne er den lokale fiskeriforening meget tæt på at kontakte Naturstyrelsen for at få lov til at regulere bestanden.

- Rovfisk som brasen, aborre og sandart samler sig i søerne her i vinteren, og det har skarven fundet ud af, så her er en kæmpekoloni, der er meget dygtig til at jage fisk, siger Morten Beck Nielsen, formand for lystfiskerne i Silkeborg Fiskeriforening.

Naturstyrelsen kan give tilladelse til at regulere bestanden enten ved at skyde fuglene eller ved at ødelægge æg i rederne. Fuglen er fredet, fordi bestanden har været truet af udryddelse, men det gælder altså ikke ved Silkeborgsøerne ifølge lystfiskerne. De mener faktisk, at bestanden er eksploderet.

- Selvfølgelig skal der være en bestand af skarver, men så mange ved søerne... det er for mange. De gør mindre skade i de kystnære områder, siger Morten Beck Nielsen.

Det er en ualmindelig dårlig idé at skyde skarver, mener Bo Ryge Sørensen, der er ornitolog i Søhøjlandet.

- Jeg kommer i området, og der er intet, der tyder på, at der er flere skarver. Det er et skud i tågen fra lystfiskernes side. Tværtimod er bestanden for nedadgående, og mon ikke der er fisk nok til både fiskere og fugle, siger ornitologen.

-