Må man begrave en hund i haven? Få styr på reglerne her

Ejere af kæledyr har ofte behov for at begrave dyret tæt på, oplever dyrlæge.

Størrelsen på og placeringen af dyret er afgørende for, om det må begraves i haven.

Hvis du gerne vil mindes dit kæledyr, når det er gået bort, kan det være fristende at begrave det i havens bedste hjørne eller under en smuk rose.

Men det er ikke alle dyr, der må placeres under græstæppet med en gravsten på toppen.

Det forklarer Stig Mellergaard, der er chefkonsulent i Fødevarestyrelsen.

- Får, geder, heste, ponyer og andre store produktionsdyr skal sendes til destruktion. Dem kan du ikke bare grave ned, siger han.

- Hvis du skal grave et stort dyr ned som for eksempel en hund af racen Grand Danois, så er det vigtigt, at du ikke gør det et sted, der er tæt på en drikkevandsboring. Hvis du er i tvivl, kan du altid henvende dig til kommunens affaldsafdeling, tilføjer han.

Som udgangspunkt er det tilladt at begrave katte, kaniner, fritter, marsvin og hunde i egen have.

- Det er bare vigtigt, at de bliver gravet så langt ned, at ræve og andre dyr ikke kan grave dem op igen. Det er ikke sjovt, hvis du finder halvdelen af din hund på græsplænen, dagen efter du har gravet den ned, siger Stig Mellergaard.

Han anbefaler derfor, at kæledyret graves omkring 70 centimeter ned i jorden. Hvis ikke du vil grave i haven, er der også mulighed for at få kæledyret kremeret eller begravet på en dyrekirkegård.

Kirsten har begravet fire hunde i haven

Kirsten Halling fra Hinnerup nord for Aarhus er en af dem, der mindes sine tidligere kæledyr i haven.

Fire hunde og en kanin er blevet gravet ned og sendt til de evige græsmarker. Ved hvert gravsted er der plantet en blomst, som afspejler dyrets personlighed.

- Det har betydet noget for mine børn, at de har været klar over, hvor deres kæledyr er begravet, forklarer hun.

Herunder kan du se, hvor Kirsten Halling har begravet sine hunde.

For Kirsten Halling selv har det ceremonielle i at begrave et elsket kæledyr også betydning.

- Når jeg har gravet hullet, begravet hunden og har sat en plante ovenpå, så er jeg klar til at komme videre, siger hun.

Dyrelæge oplever folks sorg

Lone Vester fra Dyrlægekompagniet er mobil dyrlæge, der kører rundt til kunder i Aarhus-området.

- Jeg er tit med til at tage afsked med kæledyr i hjemmet. Og folk ønsker ofte, at dyret skal stedes til hvile ude i haven, i kolonihaven eller ved sommerhuset.

Dyrlæge Lone Vester oplever ofte, hvordan folk har forskellige behov til at bearbejde sorgen over et kæledyr. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Og dyrlægen kan mærke, at der er store følelser på spil, når der skal siges farvel til kæledyret.

- Dyret er jo en del af familien. Så det er en stor beslutning at tage stilling til, at nu er tiden inde til at sige farvel til vores kat eller hund, siger Lone Vester.

- Det er jo en hund eller kat, der har ligget i fodenden hver nat. Eller som var der, dengang konen døde, så den har været med på turene til kirkegården. Børnene er måske vokset op sammen med den og har spillet bold med den i haven.

Behov for sted at mindes

Folk reagerer meget forskelligt, når et sygt kæledyr skal aflives, så det ikke lider unødigt. Nogle har behov for at tale om det, og andre bliver stille. Derfor kan hun godt forstå behovet for at begrave kæledyret.

- Der er ikke nogen formel for sorgen. Man kan have brug for et fysisk sted, hvor man planter et træ eller maler en sten. Jeg får tit billeder af begravelsesstedet bagefter, siger Lone Vester.

Selvom flere hunde er begravet i haven i Hinnerup, har Kirsten Halling i dag fire hunde. Men det er kun én af dem, der vil få en plads i haven. Tiderne har nemlig ændret sig.

- Efter børnene er flyttet hjemmefra, har jeg besluttet, at man nu skal gøre sig fortjent til en plads i haven, slår hun fast.