Målsætning om svineantibiotika kiksede

Problematisk medicin-forbrug skulle halveres i svinestalde. Men faldet er kun på 20 procent.

Brugen af det mest resistens-fremkaldende antibiotikum skulle halveres i svinestaldene. Men faldet er kun på en femtedel, viser tal fra Fødevarestyrelsen. (Foto: henning Bagger © Scanpix)

Grisene skulle have halvt så meget af det bredt virkende antibiotikum tetracyklin. Og det skulle ske fra 2013 til 2015, var målsætningen for branche-organisationen Landbrug og Fødevarer.

Men det mål er slet ikke nået. Forbruget af tetracyklin er kun faldet en femtedel. Det viser nye tal fra Fødevarestyrelsen.

Og det er vigtigt at komme af med tetracyklin i svinestaldene, mener Hans Jørn Kolmos, professor og overlæge ved Odense Universitetshospital.

- Det er et af de værste stoffer, vi har, og vi skal have udfaset det hurtigst muligt. Det giver en masse resistente bakterier, blandt andet MRSA-bakterier, som så bliver overført til mennesker, siger Hans Jørn Kolmos.

Selvom det altså ikke er lykkedes at nå målet med halvere brugen af tetracyklin, så mener Claus Fertin, at reduktionen på en femtedel er tilfredsstillende. Han er direktør for Videncenter for svineproduktion ved Seges i Skejby.

- Vi arbejder videre på at reducere yderligere. Men vi synes faktisk, at 20 procent er flot, selvom det er under vores målsætning, siger han.

- Vi vidste godt, at det blev svært, og det har vist sig at være sværere at erstatte tetracyklin, end vi regnede med. Det er et præparat, der virker rigtigt godt, siger Claus Fertin.

Sidste år blev der brugt knap 24 tons tetracyklin i de danske svinestalde.

Generelt er forbruget af antibiotika i svineproduktionen faldet med godt fem procent det seneste år.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.