Makkerordning hitter i Syddjurs: De ældre får gjort rent, Katrine undgår stress og Tetiana lærer dansk

Syv ukrainske kvinder har hjulpet ældreplejen i Syddjurs Kommune med at få sommervagtplanen til at gå op.

46 årige Tetiana Kytushenko fra Ukraine (tv) og Katrine Thiemer Andersen (th) kører sammen rundt og gør rent hos de ældre i Syddjurs Kommune. (Foto: Tina Vestergaard Andersen)

Lige siden de ukrainske flygtninge kom til Danmark i foråret, har forhåbningerne til deres mulige arbejdskraft været store.

Men især på grund af store sprogudfordringer har det været lettere sagt end gjort at skaffe de ukrainske flygtninge et arbejde her i Danmark. En rundspørge fra Kommunernes Landsforening viser, at kun 17 procent er i job.

Men i Syddjurs Kommunes rengørings-team har netop syv ukrainske flygtninge reddet sommervagtplanen.

Rengøringsteamet gør rent på plejehjem og hos de ældre i eget hjem. Og en makkerordning mellem de danske rengøringsassistenter og de ukrainske flygtninge har vist sig at være løsningen på både vikarmangel og jobmangel i Syddjurs Kommune

- Det er første år, hvor vi sidder med hænderne over hovedet og tænker 'yes, det er gået rigtig godt', fortæller planlægger i rengøringsenheden Helle Hvid Jakobsen.

Ukrainsk hjælp kan aflæses direkte i sygefraværet

Det faste team af husassistenter, der gør rent på plejehjem og hjemme hos ældre, har normalt problemer med nå rundt til alle i sommerferien, fordi det er svært at få vikarer.

- Havde vi ikke fået de syv ukrainske medarbejdere, så kunne vi ikke dække hele vores sommerferie, fortæller Helle Hvid Jakobsen.

Arbejdet foregår som en makker-ordning: De syv ukrainske damer har været ansat som vikarer og har haft en af de fastansatte som deres rengøringsmakker.

På den måde har de syv teams nået dobbelt så meget som normalt. Og på en normal sommer kan det være svært at nå det hele, når der ikke er personale nok til at holde de ældre borgeres hjem rent og pænt.

- Det er jo aldrig sjovt at skulle ringe ud og aflyse rengøringen hos en borger. Og hvis vi aflyser to gange, så er borgeren frustreret, når man kommer ud, siger planlægger Helle Hvid Jakobsen.

Den ukrainske sommerhjælp har været så effektiv, at borgerne for første gang i årevis har fået den rengøring i en ferieperiode, de har krav på.

Og deres stabile arbejdsindsats kan aflæses direkte i sygefraværet, fortæller Helle Hvid Jakobsen:

- Det har betydet, at vi ikke har haft ret mange sygmeldinger i år. Vores medarbejdere føler sig ikke så pressede som i de tidligere år. Der er mere ro på, og de får ikke så mange skældud, når de kommer ud til borgerne.

Sommerhjælp giver sprogkundskaber

Nogle andre, som sætter pris på en hjælpende ukrainsk hånd med støvsuger og gulvmoppe, det er de ældre i Syddjurs.

Det fortæller Katrine Thiemer Andersen, der er rengøringsmakker med Tetiana Kytushenko - og som selv har oplevet et stress-frit arbejde denne sommer.

- De har været rigtig glade for Tetiana. Og de vil rigtig gerne kommunikere med hende. Der har været smil på, siger Katrine Thiemer Andersen.

Makkerparet Katrine og Tetiana kan klare rengøringen på den halve tid, når de er to. Det gør, at de i sommeren har været ude ved mange flere borgere hver dag. (Foto: Martin Sorgenfrei)

En af dem er Jette Skovgaard Danielsen:

- Det bedste er, at kommer og hjælper mig. Og så hjælper jeg også dem ved, at de kommer i arbejde. Så det går jo begge veje, siger hun.

De ældre fra Syddjurs taler først engelsk til Tetiana. Så prøver de på tysk. Men den ukrianske rengøringsdame, der egentlig arbejder som revisor i hjemlandet, taler kun ukrainsk - og efterhånden en smule dansk.

- Så forklarer jeg dem, at de bare skal snakke dansk til hende. Det tager længere tid, men hun kan godt forstå det, og vi hjælpes ad, siger makker-Katrine.

For Tetiana Kytushenko og de seks andre sommervikarer har muligheden for at lære sproget samtidig med, at de gik til hånde med moppe og spand boostet deres danskkundskaber.

Og den erfaring fra makkerordningen vil Syddjurs Kommune tage med videre, når jobcentret skal hjælpe kommunens 55 jobpararte ukrainere i arbejde:

- Spørgsmålet om, hvordan man kan få sprogundervisningen integreret i hverdagen, og hvad det kræver af makkeren, kan vi tale med virksomhederne om, siger beskæftigelseschef Tina Mogensen.