Mange melder sig til at teste dansk coronavaccine: 'Jeg havde nok ikke meldt mig, hvis den var amerikansk eller europæisk'

500 danskere skal teste den første danske vaccine mod corona, som lyder navnet ABNCoV2.

Anders Hansson var en af de første, der stiftede bekendtskab med sygdommen på egen krop. Det var i 2020, før Danmark lukkede ned. (Foto: © Gitte Hansen DR Østjylland)

Normalt sidder Rasmus Møller Gyldenskjold med hovedet i bøgerne som studerende, men i dag er det hans skulder og immunforsvar, der skal på arbejde.

Han er nemlig en af de 50 forsøgspersoner på Aarhus Universitetshospital, som allerede har meldt sig til at afprøve den første, danske vaccine mod corona. I alt skal 500 danskere igennem forsøget.

- Jeg føler, det er godt at gøre en borgerpligt og hjælpe nogle forskningsprojekter en gang imellem, og så synes jeg også, det er sjovt at prøve, forklarer han.

Vaccinen er udviklet på Københavns Universitet med støtte fra firmaet Bavarian Nordic. Den er tidligere blevet testet på mus og en mindre gruppe mennesker i Holland og Tyskland. Deltagerne i studiet er personer mellem 18 og 50 år, som ikke er i målgruppen for efterårets coronavaccine. Deltagerne skal tidligere have fået en coronavaccine, men de skal ikke have fået en boostervaccination for nylig.

For deltager i forsøget Helle Tind Jensen betyder det meget at give corona kamp til stregen.

- Corona tog min far. Da de første på plejecentre blev smittet, blev han det også, og så døde han. Dengang ville de tage ekstra blodprøver af ham for at lære om sygdommen. Han sagde nej, men jeg sagde, at 'det gør du.' Nu tager jeg min tørn, siger hun.

Rasmus Møller Gyldenskjold har gennemgået en række undersøgelser, inden han kan blive vaccineret i studiet med den første, danske vaccine mod corona. (Foto: © Foto: Skærmdump fra TV Avisen.)

Anders Hansson er også kommet, fordi det betyder noget for ham at bidrage til bekæmpelse af netop corona. Han var en af de første, der stiftede bekendtskab med sygdommen på egen krop. Det var i 2020, før Danmark lukkede ned.

- Der målte man antistoffer, og jeg var senere plasmadonor, fordi jeg havde antistoffer nok til det. Jeg vil gerne bidrage og hjælpe med det, jeg kan hjælpe med, siger han.

De frivillige er alfa og omega for studiet

Inden vaccinen kommer på bordet, skal deltagerne en efter en svare på et spørgeskema om deres helbred og have målt temperatur, blodtryk, lyttet hjerte og lunger og taget blodprøver.

De får også gennemgået, hvad de skal være opmærksomme på i tiden efter vaccinen samt en række målinger, som de dagligt skal lave og skrive ind i et skema de første otte dage efter stikket.

Det er med andre ord et forsøg, som deltagerne skal bruge tid på, og derfor er læge og forsker på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital Nina Breinholt Stærke glad for, at der er mange, som gerne vil være med i forsøget.

- Det er rigtig flot, at folk har lyst til at melde sig og deltage i forsøget. Vi beder jo deltagerne om mange ting. De skal for eksempel komme syv gange på et halvt år og have taget blodprøver, siger hun.

Det er alfa og omega for at gennemføre forsøget, at der er nogle, som frivilligt vil lægge skulder til vaccinen.

- Det er jo supervigtigt, at vi får testet ny medicin rigtig godt. Den eneste måde at gøre det på er ved at lave studier som det her, hvor det er afgørende, at nogle melder sig, siger hun.

Selv om der er gode vacciner mod corona på markedet, så adskiller den danske vaccine sig ved den måde, som den er opbygget på, som er forskellig fra Pfizers og Modernas vacciner.

Læge og forsker på Infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital Nina Breinholt Stærke fortæller, hvorfor det er vigtigt med en dansk vaccine på markedet:

Derfor håber forskerne, at den danske vaccine måske kan vise sig at beskytte mod corona over længere tid eller have en bredere dækning ved nye varianter. Alt det skal studiet gøre dem klogere på.

Vigtigt med en dansk vaccine

Håbet til den danske vaccine er, at dens virkning holder længere, end de kendte vacciner gør. Den har en stor fordel i, at den ikke behøver at blive opbevaret ved ekstremt lave kuldegrader ligesom andre vacciner på markedet.

- Det kræver den danske vaccine ikke, så den vil være lettere at distribuere ud i verden til de lande, hvor folk ikke er vaccineret mod covid endnu. Det er også en væsentlig faktor, siger Nina Breinholt Stærke.

Lektor på Københavns Universitet Adam Sander Bertelsen har været hovedopfinder på vaccineteknologien bag den danske vaccine. (© DR Nyheder)

For deltagerne betyder det også noget, at den er dansk.

- Jeg tror ikke, at jeg havde meldt mig, hvis det var en amerikansk eller anden europæisk vaccine. Man vil jo gerne have, at vi har viden og vaccinerne på danske hænder. Det er måske noget med stolthed, siger Anders Hansson.

Testpersonerne bliver blindtestet

  • Adam Sander Bertelsen fra Københavns Universitet har været hovedopfinder på vaccinen, og Bavarian Nordic står for den videre udvikling.

  • Vaccinen hedder ABNCoV2.

  • Forsøget med den danske vaccine er et blindforsøg, hvor nogle af testpersonerne får den danske vaccine, og andre får den kendte Pfizer/BioNTech. Testpersonerne ved ikke selv, hvilken vaccine de får skudt i armen.

  • Også amerikanere og belgiere lægger skulder til forsøget, der skal have i alt 4.000 deltagere.

  • Efter de nødvendige data er indsamlet, bliver de gennemgået af Bavarian Nordic, inden den nye vaccine eventuelt sendes til godkendelse hos Lægemiddelstyrelsen. Ifølge professor og overlæge ved Infektionsmedicinsk Afdeling på Aalborg Universitetshospital Henrik Nielsen er vaccinen tidligst klar i 2024.