Mangel på sygeplejersker giver aflyste operationer i Aarhus

Aarhus Universitetshospital gør status efter flytning til Skejby.

Mangel på sygeplejersker gør det svært at gennemføre alle operationer på det nye universitetshospital. Her ses den nye skadestue og akutmodtagelse (arkivfoto). (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Manglen på sygeplejersker presser det nye universitetshospital i Skejby ved Aarhus.

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland fik i går en status over, hvordan det ser ud med flytningen af afdelinger til Skejby. Den viser, at der stadig mangler mange anæstesisygeplejersker og operationssygeplejersker til sygehuset.

Sygehuset søger derfor med lys og lygte efter flere anæstesisygeplejersker, men der er ikke særlig mange, der søger stillingerne, siger sygeplejefaglig direktør Inge Pia Christensen.

- Vi har stillingsopslag i vores fagblade hele tiden. Vi har 15 stillinger til anæstesisygeplejersker, som er vakante. Vi er ikke det eneste hospital, der har den udfordring, da der generelt er mangel på specialuddannede sygeplejersker, siger hun.

Derfor bliver der åbnet for flere operationer i dagkirurgien, da erfaringer viser, at det er lettere at rekruttere sygeplejersker til end stationær kirurgi.

Rammer ikke-akutte patienter

Det er ifølge Inge Pia Christensen svært at give et klart billede af, hvor mange operationer, der aflyses eller udskydes, men manglen på sygeplejersker rammer de patienter, der ikke skal opereres akut.

Akutte patienter er for eksempel patienter, der er i gang med en kræftpakke, og hospitalet forsøger også at overholde maksimale ventetider.

- Manglen på sygeplejersker går ud over de patienter, som i gåseøjne kan tåle at vente med at blive opereret, forklarer Inge Pia Christensen.

Det er patienter med hofte-, knæ- og skulderproblemer, patienter med godartede sygdomme som gynækologiske eller urinvejskirurgiske problemer, der kan henvises til nogle af regionens øvrige hospitaler.

- Men patienter, der kræver et højtspecialiseret team, er de, som vi skal tage os af, siger hun.

Patienterne får flyttet deres tider eller bliver flyttet til andre hospitaler, som får betaling for at hjælpe.

- Vi vil frygtelig gerne operere vores egne patienter. Der er ikke nogen kirurg, der er lykkelig, hvis man ikke kan operere en patient, som man har set til forundersøgelser, men det er godt for patienterne at få et tilbud et andet sted, siger Inge Pia Christensen.

Hun vil lave et attraktivt arbejdsmiljø og tiltrække ved at lave specialiseret teamarbejde med dygtige fagfolk.

- Det er året ud, at vi kommer til at arbejde med problemet, siger hun.

Udfordringer med kapaciteten inden for det urinvejskirurgiske- og gynækologiske speciale fortsætter på den anden side af sommerferien. For de øvrige specialer forventer man ifølge statusrapporten at være på fuld kapacitet efter sommerferien.

Byggeriet i Skejby er Danmarks største hospitalsbyggeri. Det er både nybyggeri og ombygning af det eksisterende hospital, og det færdige resultat vil være på størrelse med Ribe. Byggeriet skal rumme hele Aarhus Universitetshospital, som før lå spredt i Aarhus. (© Aarhus Universitetshospital)

Sterilcentral i fremgang

I efteråret skabte det store overskrifter, da mangel på rene instrumenter gav aflyste operationer.

Akut mangel på medarbejdere fik nemlig opvasken af instrumenter til at hobe sig op. I dag mangler sterilcentralen tre til fire medarbejdere. 61 procent af instrumenterne kommer igennem på mindre end 24 timer, og tallet er stigende.

- I efteråret var vi nede på 20 procent, men målet er 80 procent. Det betyder, at vi kan nøjes med de instrumenter, vi har indkøbt, fordi de er i hurtig genbehandling, siger Inge Pia Christensen.

I december regnede lægefaglig direktør Jørgen Schøler Kristensen med, at operationerne på Aarhus Universitetshospital ville være tilbage på fuld kapacitet i marts eller april i år, men sterilcentralen er sårbar ved maskinnedbrud og andre uforudsete situationer

Nu er planen at blive ved med at ansætte og oplære folk i hele 2019 til Danmarks første og største sterilcentral.

Ingen grund til bekymring

Politikerne i Region Midtjyllands hospitalsudvalg fik i går også en status over sterilcentralen.

Hvis man spørger formanden for udvalget, socialdemokraten Henrik Gottlieb Hansen, er der ingen grund til bekymring

- Der er stor fremdrift. Der mangler lidt for at komme i hus, men det er en kæmpestor opgave at flytte sammen til ét hospital, siger han.

Hans budskab er, at patienterne ikke skal være nervøse.

- Der er absolut ikke grund til at være urolig. Det er et fantastisk sygehus med fantastisk personale og muligheder, siger han.

Sterilcentralen har givet udfordringer, og det har taget længere tid end beregnet, erkender han.

- Det er selvfølgelig altid en ulempe for de patienter, som det rammer, men nu kører det forhåbentlig godt fremadrettet, og det skal vi glæde os over, siger han.

En transportkorridor på en af de øverste etager i det nye hospitalsbyggeri forbinder afdelingerne på sygehuset. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)
Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk