Martin med blødersygdom slipper for ’langsom, kedelig og forældet’ registrering med ny app

En ny app betyder, at personer med blødersygdom slipper for analog registrering.

Martin Boelt er glad for, at der er kommet et alternativ til den analog registrering. (Foto: © Privatfoto og Journl)

Tidligere skulle den 24-årige aalborgenser Martin Boelt finde papir og blyant frem, hvis han skar sig i fingeren, mens han hakkede løg. Han lider nemlig af hæmofili, bedre kendt som blødersygdom.

For at være sikker på, at hans medicin kunne doseres rigtigt, skulle han derfor både skrive ned, hvor meget og hvornår han tog sin medicin, mens han også skulle notere, hvis han fik en blødning.

Men det slipper han for nu. Der er nemlig udviklet en app, så det hele kan gøres elektronisk.

- Førhen tog det en evighed, hvis det også skulle være læseligt, det jeg skrev, siger han og fortsætter:

- Og det er altså ikke altid lige let at overbevise unge mennesker om, at de skal skrive det hele ned i hånden. Det er langsomt, kedeligt og forældet. Og de fleste vil egentlig helst bruge deres tid på noget andet.

Skal nedbringe medicinudgifter

Derfor er han glad for, at der nu er kommet et alternativ til den gamle metode at lave registrering på.

Det samme er de på Aarhus Universitetshospital, siger overlæge Lone Hvitfeldt Poulsen.

- Det er et vigtigt redskab, så sundhedspersonalet i samarbejde med patienten kan være med til at finde den bedst mulige behandling, så vi undgår unødige blødninger, der kan skade helbredet, siger hun.

Samtidig er forhåbningen også, at de mere direkte og præcise registreringer på sigt kan være med til at nedbringe medicinudgifterne for landets regioner.

Men det stiller også store krav til sikkerheden, når patienter skal kunne sende følsomme sundhedsoplysninger ud gennem en mobiltelefon, lyder det Karen Binger Holm, der er sekretariatsleder i Danmarks Bløderforening.

Foreningen har været med til at udvikle den nye app sammen med Aarhus Universitetshospital, Rigshospitalet, Center for Telemedicin og det aarhusianske firma Journl.

- Der er ingen tredjepart, der får adgang til data. Det har været helt afgørende for Danmarks Bløderforening, at vi kunne være sikre på, at de data selvfølgelig er fortrolige og bliver mellem patient og læge, siger hun.

Kan stikke og registrere

I Aalborg er Martin Boelt ved at sætte en nål i armen, så han kan sprøjte medicinen ind i blodåren. Proceduren skal han gentage flere gange om ugen, så hans blod kan størkne normalt.

Men i modsætning til tidligere, så kan han nu ifølge hans egne ord ’registrere medicinindtaget, mens han sidder med nålen i armen’.

Derfor er det også blevet nemmere for ham at undgå, at alle omkring ham skal være opmærksom på hans sygdom.

- Alle har jo en telefon nu til dags og skriver, spiller eller noget tredje. Så der er ingen, der lægger mærke til, at jeg lige skal bruge ti sekunder på at trykke rundt tre gange inde i en app, siger han.

Sidste år blev der brugt 259 millioner kroner på medicin til forebyggende behandling af patienter med hæmofili.