Martin og Birthe skifter flyet ud med seniorinterrail: 80'ernes rejsedille boomer

Et seniorpar og to gymnasieveninder er blandt de mange tusinde, som har fået øjnene op for at rulle gennem Europa.

Martin Tygstrup og Birte Aabentoft skifter i år flyrejsen til syden ud med en togbillet til Europa.

Efter årtier i skyggen er 1970'erne og 1980'ernes rejsehit interrail igen begyndt at blive en rejseform, som flere og flere rejsende kaster sommerferien efter.

Det er klimadebatten, som har pustet liv i den aldrende rejseform, og især hos den ældre generation stiger salget.

Ferien plejede at gå sydover med fly for Birte Aabentoft og Martin Tygstrup, men den grønne samvittighed har også slået igennem hos familien i Aarhus. Derfor bliver årets ferie med seniorinterrail.

- Det der med at udlede C02 i 12 kilometers højde... Det er nok ikke så godt, siger Martin Tygstrup.

Parrets forestående togrejse udleder omkring en tiendedel af den mængde CO2, som en tilsvarende flyrejse ville.

Selvom seniorerne er ved at få øjnene op for den alternative rejseform, er det stadig de unge, der køber flest interrailbilletter.

En af dem er 18-årige Agnes Rabjerg Nielsen fra Aarhus. Sammen med sin gamle værelseskammerat fra efterskolen, der også hedder Agnes, har hun købt billetten, der giver ubegrænset adgang til togture i hele Europa.

For et par nyslåede verdensborgere, der skal på ferie uden familien, er interrail et perfekt valg, forklarer Agnes Rabjerg Nielsen.

- Det var en meget tilgængelig rejsemåde, hvor man køber en billet til hele Europa, og så er det nede på jorden og forholdsvis klimavenligt, siger hun.

Flere vil trille med toget på ferie

De seneste tre år har DSB oplevet noget af et comeback, fortæller en glad underdirektør Aske Mastrup Wieth.

Det store boom i billetter skyldes en stigende bekymring for klimaet, har han bemærket.

- Vi kan se på henvendelser fra kunderne, at man ikke ønsker at flyve af klimamæssige grunde, så de spørger, hvad vi har af tilbud. Derfor kan vi se, at det meget ofte er klimaet, der ligger til grunde for, at man vil prøve noget andet end fly.

Charterferie er ikke en mulighed

Bekymringen for klimaforandringerne er også en stor del af grunden til, at Agnes Rabjerg Nielsen vælger toget frem for flyet.

Agnes Rabjerg Nielsen (t.v.) og Agnes Kragh Mortensen (t.h.) mødtes på Aarhus Efterskole og går i dag på gymnasiet sammen. (Foto: Agnes © privat)

- Det er udelukket for vores vedkommende bare lige at tage på charterferie en weekend. Det ligger ret dybt efterhånden at tænke så klimavenligt som muligt. På den måde virkede det oplagt med interrail, selvom der selvfølgelig også går noget af CO2-regnskabet, når man sætter sig ind i et tog, siger hun.

Turismeforsker ved Syddansk Universitet Janne Liburd mener også, at det for mange er klimaspørgsmålet, der bliver afgørende.

- Det virker som om, at debatten om miljørigtige rejser og forbrug også er begyndt at sætte ind på den måde, vi rejser på, siger hun.

Men det allerbedste ved at springe på toget er friheden, mener Agnes Rabjerg Nielsen.

- Jeg glæder mig mega meget til bare at sætte mig ind i et tog og tage et sted hen. Det kunne være, at man lige har lyst til en dag mere i Paris, og så gør man det. Gå rundt i en storby med Agnes og sidde på en cafe og opleve stemningen og bare være ude at rejse sammen.

Ifølge Danmarks Statistik blev én procent af danskernes ferierejser i 2017 i mere end fire dage over grænsen foretaget med tog.