Mediejurist: Aarhus Kommune kan få forbud mod dokumentar hævet, men hvem passer på den demente kvinde?

Hvis Aarhus Kommune dropper retssag mod TV2, bortfalder fogedforbud af sig selv, siger ekspert.

Aarhus Kommune kan godt juridisk droppe fogedforbud mod skjulte optagelser, mener mediejurist Vibeke Borberg. Hun er til gengæld bekymret for hvem, der skal varetage dement kvindes interesser i sagen. (Arkivfoto: Henning Bagger/Ritzau Scanpix) (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Når Aarhus Kommune vil opgive at retsforfølge TV2 for skjulte optagelser på plejehjemmet Kongsgaard, så er det en formalitet at hæve fogedforbuddet mod at vise dokumentarudsendelsen.

Det mener advokat og mediejuridisk forskningschef ved Danmarks Medie- og Journalisthøjskole, DJMX, Vibeke Borberg.

- Det er Aarhus Kommune, der oprindeligt har bedt om at få nedlagt et foreløbigt forbud. Og som det er lykkedes at få nedlagt et forbud. De har også anlagt den retssag, som man altid skal følge et foreløbigt forbud op med. Hvis Aarhus Kommune ønsker det, så kan de hæve den sag, og så bortfalder det foreløbige forbud helt af sig selv, siger hun.

Tidligere på dagen udsendte Jette Skive (DF), rådmand for Sundhed og Omsorg, en pressemeddelelse om, at hun vil have byrådet indkaldt byrådet til ekstraordinært møde. Her vil rådmanden søge opbakning til, at kommunen ikke går videre med sagen.

Stadig juridisk klemme

Aarhus Kommune fik ellers nedlagt forbud mod at vise TV2's dokumentarudsendelse først ved byretten og siden landsretten. Landsretten stadfæstede forbuddet med den begrundelse, at den demente kvinde ikke var i stand til at give sit samtykke.

Og der kan Aarhus Kommune fortsat have noget juridisk i klemme, mener Vibeke Borberg.

- Aarhus Kommunes begrundelse for at begære forbuddet nedlagt var jo netop, at den demente kvinde ikke selv kunne give samtykke til, at de optagelser blev vist. Og at hendes pårørende gav den tilladelse, og dermed ikke varetog kvindens interesser, siger hun.

- Det er klart, hvis Aarhus Kommune ikke længere er dem, der varetager kvindens interesser og beskytter hende, så kan man spørge: Hvem beskytter hende så nu?

Den debat er fortsat vigtig, mener mediejuristen.

- Det synes jeg, er en væsentlig problemstilling at tage op i den offentlige samtale. Der er mange andre, der er i samme situation: Andre demente, psykisk syge, børn og unge, der ikke kan give gyldigt samtykke, siger Vibeke Borberg.

- Har vi så en situation, hvis de pårørende i øvrigt er med på den, hvor der ikke er nogen, der varetager deres interesser?

Er der en risiko for, at kommunen så kommer til at krænke kvindens interesser og begå lovbrud ved ikke at stå fast på et forbud?

- Det er svært for mig at vurdere Aarhus Kommunes retsstilling. Men man efterlader i hvert fald den demente kvinde alene tilbage på perronen, fordi hun ikke selv er i stand til at varetage sine egne interesser, og fordi der åbenbart ikke er andre, der gør det, siger Vibeke Borberg.

- Om det er det, der ligger bag rådmandens ønske om at få hele byrådet med på at hæve sagen om forbuddet, ved jeg ikke.

Facebook
Twitter