Mental sundhed på skemaet får Camilla i skole på de svære dage

Camilla Skjødt Larsen har lært, hvordan hun skal komme i skole, når livet driller.

Kammerat Martin Agerskov ringer til Camilla Skjødt Larsen hver morgen og kører hende i skole, hvis det har været en hård nat med mareridt. (© dr)

Det giver kræfter til at tage en uddannelse, hvis man har ryddet godt op i sine tanker.

Det er erfaringen med syv projekter på erhvervs- og produktionsskoler, hvor eleverne har fået undervisning i mental sundhed.

For mange unge er det nemlig ikke en forkert studieretning eller mangel på læreplads, men de indre slåskampe, der gør det svært at gennemføre en uddannelse.

Camilla Skjødt Larsen er fra produktionshøjskolen Djursland i Ryomgård, hvor projektet netop er afsluttet.

Hun har fået undervisning i mental sundhed, da hun har haft en voldelig barndom og kan have svært ved at komme op og ud af døren om morgenen.

Undervisningen har hjulpet hende, da hun derigennem har lavet en aftale med en ven, som kan hente hende på de svære dage.

- Jeg har selvfølgelig åbnet mig mere op omkring, hvad der er sket med mig og min barndom og fået rigtig mange venner igennem, at jeg har kunnet snakke med dem, siger hun.

Vejleder Jette Jakobsen har undervist i mental sundhed, og hun er ikke i tvivl om effekten.

- De kan hjælpe hinanden, og når de om morgenen kan se, at der er nogen, der hænger lidt med ørerne, så kan de give et klap på skulderen, så vi kan komme videre, fortæller hun.

Projektansvarlig Liv Gro Jensen mener, at undervisning i mental sundhed derfor er en af vejene til at få uddannet flere unge.

- Hvis man fanger problemerne i opløbet, så vil de også med langt højre sandsynlighed kunne gennemføre en uddannelse. Det er jeg slet ikke i tvivl om siger hun.

Camilla Skjødt Larsen er ved at uddanne sig til ejendomsservicetekniker, så hun ved godt, hvad hun vil bagefter.

- Jeg vil gerne i lære som pedel på en skole eller ved kommunen, fordi der er mange forskellige opgaver, som man prøver af, siger hun.

Undervisningen skal fremme elevernes trivsel ved at formidle viden om mental sundhed og forebyggelse af psykiske lidelser, opspore mistrivsel og iværksætte tidlige indsatser.