Michaels tilbygning kan blive markant dyrere: Byggemarkeder varsler prisstigninger op til 30 procent

Stor efterspørgsel på byggematerialer kan ses på prisen for dit kommende byggeri.

Michael Stevens og familien kan ende med at betale mere for deres tilbygning, fordi byggematerialerne i disse dage stiger med op til 30 procent. (Foto: PRIVAT)

Med tre børn, en mor og en far er familien Stevens ved at vokse ud af huset i Stilling ved Skanderborg. Familiefar Michael Stevens har derfor planer om at bruge sommerens gode vejr på at udvide med en træbygning med tre børneværelser.

Men en mail fra hans lokale byggemarked sætter en uventet streg i regningen for familiens byggeplaner.

Mailen varsler nemlig prisstigninger. Rigtig store prisstigninger på mange forskellige slags byggematerialer.

Det sætter gang i tankerne om det kommende byggeri.

- Det giver nok en prisstigning hos håndværkerne. Min fornemmelse er, at der i forvejen er godt gang i byggeriet, og vi kan se, at det måske også smitter af på priserne, så en prisstigning på materialer oveni giver overvejelser, om vi skal bygge til lige nu eller vente lidt, siger Michael Stevens.

Han har kalkuleret med, at tilbygningen kan bygges for under en million kroner, og de store prisstigninger på byggematerialer betyder, at han ærgrer sig lidt over, at familien ikke satte byggeriet i gang noget før.

- Det er en længere proces med et byggeri, men helt optimalt havde vi været i gang for et halvt år siden, men det er der ikke noget at gøre ved nu, siger han.

Verden efterspørger byggematerialer

Hos Michael Stevens lokale byggemarked 10-4 i Hørning syd for Aarhus er prisen på en OSB-plade, som er en slags spånplade, steget med 30 procent.

Trælastchef i byggemarkedet Flemming Kajberg Jensen forklarer, at det både er træ, krydsfiner, stål og plastik som af forskellige årsager er ramt af prisstigninger, men der er også én stor grund til, at prisen på byggematerialer boomer.

- Det er udbud og efterspørgsel. Hen over den seneste måned har vi fået et væld af prisstigninger ind fra vores leverandører på 20, 25 og 30 procent. Der er stor efterspørgsel på byggematerialer i hele Europa og udenfor Europa, og så stiger priserne, siger han.

Trælastchef Flemming Kajberg Jensen har brugt den seneste måned på at få prisstigninger ind af døren fra sine leverandører. (Foto: Sofie Møller Themsen)

Et eksempel på det er, at træ ifølge bygemarkedet er steget med 90 procent på den amerikanske træbørs de sidste syv måneder. Det betyder, at amerikanerne støvsuger de skandinaviske savværkers vinterlagre til meget høje og gode priser for savværkerne.

Flemming Kajberg Jensen har været i branchen i 15 år, men er ikke vant til prisstigninger i den størrelsesorden.

- Det er ikke særlig almindeligt. Der kommer altid små prisstigninger på op til fem procent, men nu starter de ved fem procent og går op til 30 procent, siger han.

Og der er kun en til at betale, når festen bliver dyrere end forventet.

- Kunderne skal betale, da vi ikke kan tage en prisstigning på 30 procent på vores kappe, siger han.

Byggeriet kan trække ud

Hos Dansk Byggeri er vicedirektør Peter Stenholm klar over, at prisstigningerne giver en masse usikkerhed i byggebranchen og hos forbrugerne.

- Jeg kan forestille mig, at en prisstigning vil påvirke kundernes appetit på at købe ydelserne. Hvis jeg selv skulle købe en ydelse, der pludselig steg med et tocifret procentbeløb, så ville jeg da tænke over, om jeg stadig synes, at jeg får valuta for pengene, siger han.

Peter Stenholm mener, at byggefirmaerne også vil være meget forsigtige, når de skal komme med et tilbud og advare kunderne om, at der kan komme prisstigninger undervejs.

- Jeg vil tro, at vores medlemmer siger, at hvis min pris stiger fra min leverandør, så stiger din pris også, men at man gør det så gennemsigtigt som muligt, siger han.

Det er her ved husets gavl, at der gerne skulle vokse tre børneværelser frem i løbet af sommeren og efteråret. (Foto: PRIVAT)

Kunderne risikerer også, at byggeriet bliver forsinket, fordi det kan blive sværere at skaffe byggematerialer.

- Vores medlemmer kan blive nødt til at sige til kunderne, at hvis ikke vi kan få materialerne, så må vi indregne, at man kan blive nødt til at vente nogle gange og derfor have lidt god tid til leveringen, siger Peter Stenholm.

Anbefaler at gå i gang nu

Hos byggemarkedet 10-4 i Hørning forbereder de sig også på det problem.

- Lige nu er lagerne fyldt godt op, men jeg tør ikke sige, om vi kan komme i en slags råvaremangel om nogle måneder, fordi vi ikke kan få materialerne hjem, siger Flemming Kajberg Jensen.

Trælastchefen har ét godt råd til kunderne.

- Påsken ligger lige om hjørnet, så det er måske værd at overveje, om man snart skal i gang med sit byggeprojekt. Vores tilbud gælder i 30 dage, men normalt holder priserne også et par måneder efter, men i det marked vi er i nu, tør vi ikke sige, at de holder så længe, siger Flemming Kajberg Jensen.

Tilbage i huset i Stilling vil Michael Stevens gennemføre familiens tilbygning, selvom han skal have flere penge op af lommen.

- Vi mangler pladsen nu. Vi har tre børn og er vokset ud af det hus, vi har nu, så vi vil gerne have bygget hen over sommerferien og efteråret, mens der er godt vejr, siger han.

Uddrag af mailen om prisstigninger fra byggemarkedet 10-4 i Hørning til kunderne:

  • Vi oplever i øjeblikket tilstande og ting, som ingen af os har prøvet før. Markedet for nogle byggematerialer er særdeles turbulent med stor ubalance mellem udbud og efterspørgsel.

  • Corona-pandemien og en enorm efterspørgsel får og har størstedelen af skylden for denne vanvittige udvikling. Fakta er, at råvarer generelt ser ud til at stige foreløbigt 40 %. Olien er gået fra 19 til 61 dollars. Vores dagligdag er en strøm af prisstigningsvarsler.

  • Træ: Markedet er kaotisk. Nogle savværker melder, at de kun giver dagspris. Træ er steget 90% på den amerikanske træbørs de sidste 7 måneder. Det betyder, at amerikanerne støvsuger de skandinaviske savværkers vinterlagre til meget høje og gode priser for savværkerne.

  • Stål: Al stål stiger voldsomt og udbuddet kan ikke følge med. Gipsstål vil stige 27 % ved udgangen af april.

  • Plastik: Der er mangel på plastik, og der varsles prisstigninger på ca. 30%.

  • Krydsfiner: Er allerede steget voldsomt de sidste måneder. Det er svært at få både varer og priser frem for fremtiden. Manglen på containere i Østen gør, at vore forholdsvist billige pladematerialer ikke kan konkurrere med dyrere varer om de alt for få containere. Prisen på en container er steget fra 2.000 dollars til 11.000 dollars.

  • Vi har efter bedste evne forsøgt at sikre leverancer fremadrettet, men vi oplever også – ikke mindst fra Østeuropa – at kontrakter bliver revet i stykker, og så kan vi genkøbe varerne til stærkt forhøjede priser.

Facebook
Twitter