Mindre bøvl og pinlighed: Region vil gøre det lettere for unge at teste sig selv for kønssygdomme

Coronaen har trænet os i at teste os selv, så nu ser Region Midtjylland på muligheden for, at unge kan bestille en gratis selvtest for sexsygdomme.

(© Grafik: Signe Heiredal/DR)

- Det er nervepirrende at gå til lægen for at sige: ”Hej, måske har jeg klamydia”.

Det mener Jakob Brun, studerende fra Aarhus, og han er ikke den eneste, der synes, at netop den samtale med familielægen godt kan føles lidt akavet.

Til gengæld er det en rigtig dårlig idé at lade være med at blive testet, hvis man har en mistanke om, at den er gal. Dels risikerer man at bringe smitten videre, og dels kan kønssygdomme som klamydia og gonorré få konsekvenser for muligheden for at få børn, hvis de ikke bliver behandlet.

Men det bliver måske lidt nemmere, hvis man kan teste sig selv i stedet for at skulle have en aftale med lægen.

Derfor arbejder Region Midtjylland og organisationen Sex & Samfund på at tilbyde unge mellem 15 og 29 år muligheden for gratis at lave hjemmetest for sygdommene.

Corona har trænet os i test

Dermed lægger Region Midtjylland op til at følge eksemplet fra kommuner i hovedstaden og Lolland Kommune, der længe har givet mulighed for selvtest for klamydia eller gonorré.

Og timingen er perfekt, mener 1. reservelæge Line Kibsgaard fra Klinik for Kønssygdomme på Aarhus Universitetshospital.

Det skyldes i høj grad coronaepidemiens erfaringer, hvor mange mennesker har vænnet sig til at teste sig.

- Her post-corona har vi en podningsmentalitet, som er helt anderledes end tidligere. Folk er vant til at pode sig selv, så jeg synes, at det er en glimrende idé, siger hun.

  • Christian Laursen: - Jeg har hørt skrækhistorier om, at folk ikke har ladet sig teste. Så er der en sandsynlighed for, at man ender med at blive steril, og vi har jo et problem med fertiliteten. Min mor er jordemoder, og hun taler tit om det her. Hun kan ikke lade være med at nævne det ved aftensmaden. (Foto: Regitze Løkke - DR Østjylland)
  • Freja Kjærby: - Det er mange skridt, man skal tage, før man er dernede (hos lægen, red.). Hvis man kan gøre det selv derhjemme og så sende den prøve afsted, eller hvad man skal, så er det noget, man lige kan gøre alene. Louise Reinwald: - Det er bare et eller andet pinligt ved det. Man sidder der i venteværelset, og tænker, om folk ved, at det er derfor, man er der. (Foto: Regitze Løkke - DR Østjylland)
  • Laura Agerley Rørsgaard: - Jeg er selv fra København, hvor det har været en ting i nogle år, og har venner, der har været glade for det. Især hvis man er lidt genert og ikke tør gå til lægen. (Foto: Regitze Løkke - DR Østjylland)
  • Lukas Grønlund Jakobsen: - Det er primært psykologisk, at man selv skal komme over, at man nok har dummet sig eller har været uheldig. Man skal også have tillid til sin læge. Det er aldrig: ”Yes, jeg har klamydia!” Det er jo ikke en lækker ting at have. (Foto: Regitze Løkke - DR Østjylland)
1 / 4

Det er en anden af de studerende, DR Østjylland mødte ved Aarhus Universitet, Charlotte Grønning, helt enig i.

- Jeg får en vibe af coronatestene. Så tester man for at være sikker, og det synes jeg, er en fin idé, siger hun.

Men for Line Kibsgaard er selvtestene også rettidig omhu.

- Et andet godt argument er, at der er en stigende forekomst af både klamydia og gonorré i normalbefolkningen. Bedre adgang til selvtest vil være kærkomment og sundhedsfremme i sin fornemste version, siger Line Kibsgaard.

Gode erfaringer fra København

Erfaringerne fra hovedstadskommunerne er positive, forklarer national chef Lene Stavngaard fra Sex & Samfund.

- Vi laver omkring 7.000 test om året i København alene, og vi kunne i virkeligheden lave endnu flere, men kommunen er god til at købe flere test, når der er behov for det, siger hun.

Ifølge Lene Stavngaard er positivprocenten lidt højere end blandt dem, der bliver testet hos egen læge, så det lykkes at få fat i den relevante målgruppe.

Det kræver en aftale med både kommunerne og regionen, for de deler omkostningerne. Regionen klarer selve analysen, mens kommunen betaler testsættet, og Lene Stavngaard mener, at flere regioner burde gribe muligheden.

Kan gå ud over fertiliteten

- Det vil virkeligt være positivt, hvis vi kan få det udbredt til hele landet. Summa summarum: De unge går ikke til lægen, og derfor har vi en stigende klamydiakurve. Hvis alle unge gik til egen læge, så skulle regionen betale alligevel.

Det kunne umiddelbart lyde som en besparelse for regionerne, hvis de lader være med at tilbyde gratis hjemmetest.

- Men at have klamydia kan få konsekvenser for fertiliteten, så i sidste ende bliver det meget dyrere, hvis ikke vi knækker klamydiakurven, siger Lene Stavngaard.

Hjemmetestene er de samme, som en praktiserende læge ville bruge.

Amanda Buhl fra Aarhus synes også, at hjemmetesten for kønssygdomme lyder som en god idé.

- Der er en form for tabu omkring det. Den ene gang, jeg selv har prøvet det, så føler man sig lidt smådum og uansvarlig. Der ville det være nemmere bare at nuppe den derhjemme.

Unge går sjældent til læge

Sex & Samfund laver løbende analyser af, hvorfor de unge bestiller testene hos Sex og Samfund i de kommuner, de samarbejder med. Og hovedårsagen er faktisk ikke, at det er pinligt at gå til egen læge med en kønssygdom.

- Men det er for besværligt. Det system er ikke gearet til unge mennesker, der skal ringe på et bestemt tidspunkt om morgenen og så bede om fri fra arbejde eller uddannelse. Det er ikke særligt let tilgængeligt eller gearet til unge mennesker, siger Lene Stavngaard.

Der passer hjemmetesten, der kan bestilles via nettet, langt bedre, mener hun.

- Det handler om lige adgang til sundhed i Danmark. Det er gratis at gå til lægen i Danmark, men hvis vi har grupper, der ikke bruger det system, der er sat op, så skal vi sørge for at gøre det så nemt som muligt.

Det er studerende Anne Vestergaard enig i.

- Det er meget convenient at kunne gøre derhjemme i sit eget private space. Så skal man ikke ind og forklare, at jeg tror, at jeg måske har været sammen med nogen og er lidt i tvivl.

Udvalgsformand positiv

Hospitalsudvalget i Region Midtjylland behandler forslaget på mandag.

På forhånd ser udvalgets formand, Purnima Erichsen (K), gode muligheder i ordningen, der forhåbentlig kan føre til, at flere tilfælde bliver opdaget tidligere.

- Generelt er forebyggelse meget bedre. Det giver bedre livskvalitet for det enkelte menneske, og samfundsøkonomisk kommer der omkostninger til behandling, hvis du får sygdommen, siger hun.