Minister: Landmænds tørketab skal regnes efter

Miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), vil kontrollere om Landbrug & Fødevarers anslåede tab på 6,4 milliarder kroner er reelt.

I en håndsrækning til landbruget kom regeringen, med miljø- og fødevareminister Jakob Ellemann-Jensen (V) i spidsen, forleden med en hjælpepakke til landbruget med en række initiativer. (Foto: Philip Davali © Scanpix)

6,4 milliarder kroner har brancheorganisationen Landbrug & Fødevarer anslået det økonomiske tab, som de danske landmænd vil få på grund af sommerens tørke.

Men den prognose vil miljø- og fødevareminister, Jakob Ellemann-Jensen (V), have dobbelttjekket.

Derfor skal Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi ved Københavns Universitet på statens vegne kontrollere tallene.

- Jeg tror, jeg ville høste en vis kritik, hvis jeg bare godtog Landbrug & Fødevarers tal uden at sætte nogen uafhængige til at regne på det. Jeg har ikke grund til at tvivle på tallene, men jeg synes, man har grund til lige at verificere, at det er rigtigt, siger Jakob Ellemann-Jensen.

Jakob Vesterlund Olsen fra Institut for Fødevare- og Ressourceøkonomi er en af de forskere, der skal undersøge tallene. Han mener, det er en god idé at regne efter, når det drejer sig om en interesseorganisation.

- Landbrug & Fødevarer er en interesseorganisation, som skal forsøge at lobbye for et eller andet. Det er i hvert fald det, de er sat i verden for. Så for at sikre, at man ikke har tvistet forudsætninger for meget, er der brug for, at nogle uvildige kigger på tallene, siger han.

De 6,4 milliarder er fundet med udgangspunkt i landmændenes egne opgørelser over tabet. Planen er ikke, at forskerne skal foretage en ny beregning, men i stedet undersøge landmændenes grundlag for beregningerne, fortæller Jakob Vesterlund Olsen.

- Det er branchen selv, der ved, hvilke konsekvenser der er derude. Vi har derfor lavet en aftale om, at vi skal gennemgå de beregninger, som de har lavet i stedet for at lave vores egne, siger han.

Regeringen har torsdag i sidste uge lanceret en hjælpepakke til landmændene, hvor man har lempet på regler og andre frister. Ministeren er dog stadig ved at overveje, om landbruget også skal have økonomisk kompensation. Foreløbig afventer han, at den sidste høst kommer i hus.

Facebook
Twitter