Mistede dagpenge for at leje sin bil ud via GoMore

A-kasse mener ikke, at man står til rådighed, hvis man bruger tid på at støvsuge bil.

Gert Johansen har mistet sine dagpenge, fordi han lejede sin bil ud til GoMore.

Er du en af dem, som spekulerer i deleøkonomi og gerne udlejer din bil eller lejlighed, så er der nogle ting, som du skal være opmærksom på. Modtager du samtidig dagpenge, så kan du nemlig risikere at miste dem.

Det har 27-årige Gert Johansen fra Aarhus måtte sande.

- Jeg havde ikke i min vildeste fantasi troet, at jeg ville blive trukket i dagpengene, fordi jeg udlejer min bil via GoMore, siger han.

I fire måneder, fra december til marts, gik han arbejdsløs. 10 gange i den periode udlejede han sin bil via GoMore, og så valgte 3F's A-kasse at fratage ham dagpengeretten.

- Jeg fik da et chok. Både min kæreste og jeg sad begge med åben mund, da vi fik at vide, at jeg ikke kunne få dagpenge, siger Gert Johansen.

Opfattes som selvstændig virksomhed

Gert Johansens biludlejning af egen bil via GoMore opfattes nemlig som en selvstændig virksomhed. Samtidig må aktiviteterne omkring udlejningen ikke ligge inden for normal arbejdstid.

3F vil ikke kommentere konkrete sager, men 3F's forretningsfører for A-kassen, Eva Obdrup siger generelt om deres praksis:

- Vi taler med medlemmet for at se, hvilket tidspunkt på dagen man udfører sit selvstændige bierhverv, forklarer hun.

3F ser på, om man er bundet af at skulle aflevere en bil, gøre noget klar eller være i kontakt med kunder på alle tider af døgnet.

- Så står man ikke til rådighed for almindelig lønmodtager arbejde på 37 timer. Så er det ikke er foreneligt med at få dagpenge samtidig, siger hun.

Hos GoMore forstår direktør og grundlægger Matias Dalgaard ikke A-kassen.

- Altså jeg er meget overrasket over sagen. Hvis de oplysninger, jeg har fået, er korrekte, så virker det som en fagforening, der fuldstændig har misforstået, hvad det egentlig er det drejer sig om, når man lejer sin private bil ud for at spare noget på udgifterne til det at have bil, siger han.

Selve det, at man lejer sin bil ud, betyder ikke, at man driver virksomhed, mener Matias Dalgaard.

- Det er privat udlejning, vi taler om. Det har vi også Justitsministeriets ord for, at det, at leje sin bil ud, ikke gør en til erhvervsdrivende, siger han. Gert Johansen har mellem biludlejningerne brugt tid en time på at klargøre bilen.

https://www.facebook.com/DRNyheder/posts/1161758187208037