Myren skal redde den økologiske frugtavl

Skovmyrer kan arbejde som lavteknologiske og bæredygtige skadedyrsbekæmpere

Skovmyrerne fjerner nogle typer af skadedyr fra træer og slæber dem hjem i tuen. (Foto: © (arkivfoto), (c) DR)

Danske myrer kan blive de økologiske frugtavleres nye våben i den ulige kamp mod skadedyr.

Da avlerne ikke må bruge sprøjtegift, har de dårlige kort på hånden, hvis en plantage bliver inficeret med skadedyr.

Men et nyt studie peger på, at helt almindelige skovmyrer kan løse problemet, siger Joachim Offenberg, der er seniorforsker på Bioscience, Aarhus Universitet.

Ingen skadedyr ved myretuer

- Når der er skadedyrsudbrud, hvor skovene bliver fuldstændigt afløvet for nåle, så har man lagt mærke til, at der er grønne øer omkring skovmyretuerne. Og det er fordi, at i de områder kravler myrerne op i træet og fjerner skadedyrene, siger Joachim Offenberg.

Han står bag studiet af myrernes evner som skadedyrsbekæmpere. I en dansk kontekst er skovmyren interessant, fordi meget tyder på, at man kan flytte myretuer derhen, hvor et frugttræ er inficeret, hvorefter myrerne vil gå løs på de ubudne gæster, fortæller Joachim Offenberg.

- Man får faktisk en billigere skadedyrsbekæmpelse, der samtidig er mere bæredygtig end sprøjtemidler.

Slæber frostmålerlarver væk

Den økologiske æbleavler Jens Henrik Petersen er i gang med at afprøve myrestudiet i sin plantage ved Ebeltoft, og han iagttager, hvordan skovmyrer slæber frostmålerlarver, flere gange større end dem selv, væk fra træerne og ned i tuen:

- Det virker i hvert fald så godt, at vi har færre frostmålerlarver end tidligere, siger han.

Æbleavleren har dog også opdaget uønskede bivirkninger:

- Myrerne kan finde på at spise nyttedyr som mariehøne- og svirrefluelarver. Desuden holder myrerne bladlus, ligesom vi holder svin og heste, og derfor beskytter de bladluse-kolonierne. Det vil sige, at man ikke skal have for mange myrer, siger Jens Henrik Petersen.

Økologernes eneste mulighed

Om myren ligefrem vil kunne erstatte sprøjtegift i den konventionelle frugtavl, vil Joachim Offenberg dog ikke garantere.

- Men det vil stadig være den eneste mulighed de økologiske frugtavlere har. Så på den måde vil det kunne bidrage til at løse nogle af de problemer, der er i den økologiske frugtavl.

- Så jeg mener, man skal teste nogle flere myrer og se hvilke effekter, man kan finde hos dem i forskellige landbrugssystemer.