Når en reservebedste bare er lykken

SIND og Ældresagen har med succes givet bedsteforældre til børn fra familier med psykisk sygdom.

Med reservebedsteforældrene oplever børnene, at nogle har tid til og fokus kun på dem. (Modelfoto) (Foto: Betina Garcia © Scanpix)

Det er rent win-win.

Et udsat barn får et sæt reservebedsteforældre, og de ældre får fornøjelsen og glæden af at have yngre selskab.

SINDS Pårørendeforening, Ældresagen og Aarhus kommune har med succes koblet frivillige ældre med børn, der har en psykisk syg far, mor eller søskende.

Pernille Toft Haslund fra SINDS Pårørenderådgivning fortæller, at børn, der lever i familier med psykisk sygdom, ofte føler sig ensomme.

- Med reservebedsteforældrene oplever de, at nogle har fokus kun på dem og har tid til dem. Det kan være, at de spiller spil eller tager på tur, men nærheden er det vigtigste, siger hun.

Derfor har bedsteforældrene kun ét barn, og søskende får hvert sit bedsteforældrepar.

Bedsteforældrene bliver også sendt på kursus, hvor de bliver klogere på, hvad det betyder for et barn at leve med psykisk sygdom i familien, og hvordan de støtter barnet bedst muligt.

Det er også vigtigt, at bedsteforældrene passer på sig selv og sætter grænser for, hvor meget de vil involveres i barnets familie, fortæller Pernille Toft Haslund.

Ordningen startede i 2012, og indtil videre er der lavet 26 bedsteforældre-match.

Pernille Toft Haslund oplever stor efterspørgsel på ordningen, og i øjeblikket er der omkring 20 børn på venteliste til et sæt reservebedsteforældre.

- Vi vil gerne udbrede ordningen til også at favne udenfor Aarhus kommune, og vi får også henvendelser andre steder fra, siger hun.

Reservebedsteforældre er et hit hos børn, der lever i familier med psykisk sygdom. Landsforeningen SIND fortæller, at de...

Opslået af DR P4 Østjylland på 3. februar 2016

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.