Næsehornet Mandela rejser fra Danmark til Rwanda for at sikre artens overlevelse

Bestanden af sorte næsehorn er truet af krybskytter, fordi deres horn er eftertragtede.

Det sorte næsehorn Mandela skal snart bytte sit hjem i Ree Park Safari på Djursland ud med en nationalpark i Rwanda i Afrika.

Her skal det være med til at sikre, at arten fortsat består. De sorte næsehorn er nemlig truet af krybskytter, fordi deres horn er vældig eftertragtede.

Det er forholdsvis uproblematisk at få et dansk næsehorn til at føle sig hjemme i Afrika, siger Jesper Stagegaard, direktør i Ree Park.

(© Dr Østjylland)

- Næsehornene har en helt naturlig tendens til at gå ud at ”browse” – altså finde føde og lede efter blade, kviste og så videre, siger han.

Til at starte med får næsehornet Mandela og fire næsehorn fra andre zoologiske haver i verden dog lidt hjælp.

- Til at starte med vil man fodre Mandela og hans kumpaner, når de ankommer til parken og følge dem, men så vil man trappe langsomt ud på føden, og efterhånden vil han blive mere selvstændig, forklarer han.

Dyrepasser: Jeg kommer til at savne ham

Dyrepasser Rune King, der har sin daglige gang hos Mandela glæder sig over, at næsehornet kan være med til at gøre en forskel.

- Som dyrepasser er det jo det ultimative. Det er jo det, vi går og siger og forklarer mennesker: At i sidste ende er det jo det her, vi gerne vil. Så det at være en del af at sende Mandela og det sorte næsehorn ud i naturen igen, det er fantastisk! Det er det ultimative!

Han lægger dog ikke skjul på, at han kommer til at savne næsehornet.

- Jeg vil ikke sige, at den dag, han bliver sendt i kassen og sendt afsted, at jeg ikke lige fælder en tåre, og at jeg ikke kommer til at savne ham helt vanvittigt, for det gør jeg, lyder det.

Nationalparken er godt beskyttet

Der findes omkring 5.000 sorte næsehorn tilbage i naturen, og krybskytter dræber i snit tre om dagen for at få fat i de eftertragtede horn.

Derfor er parken, Mandela skal ned i, heftigt bevogtet mod krybskytter.

- Den ene del af parken er beskyttet af en meget, meget uigennemtrængelig sump. Den anden del er bevogtet af rangere og via droner og alarmsystemer, siger Jesper Stagegaard.

Mandelas rejse begynder til november, hvor han først må stoppe i Dvur Kralové Zoo i Tjekkiet, hvor han skal gå sammen med fire andre næstehorn og lære dem at kende.

Det er planen, at Mandela løber frit omkring i naturen i juni 2019.

Facebook
Twitter