Nanas mor drak: Jeg turde ikke sige det til nogen

Nana Martine Persson ville ønske, at hun havde haft nogen at snakke med som barn om morens alkoholmisbrug.

Nana Martine Persson ville ønske, at hun som barn havde haft mulighed for at ringe til en telefonlinje og fortælle om sin mors alkoholproblemer.

Alkohol i familien kan ødelægge hverdagen for mange flere mennesker end dem, der har problemer med druk.

I dag åbner derfor en ny landsdækkende telefonlinje for folk med alkoholproblemer og deres pårørende.

Den type hjælp ville 25-årige Nana Martine Persson ønske, at hun havde haft som barn.

Hun er vokset op med en mor, som drak, og det gjorde hverdagen uforudsigelig for Nana og hendes to yngre søskende.

- Min mor kunne være rigtig fuld og ville have mig til at gå til købmand og hente øl og smøger. Andre gange var hun psykisk ustabil og havde en meget kort lunte med mange skænderier mellem hende og min stedfar, fortæller Nana Martine Persson.

Hun mener, at en telefonlinje ville have gjort hverdagen lettere.

- Det havde gjort min adgang til at få hjælp og kunne snakke om det meget lettere, og det havde betydet, at jeg ikke skulle holde på den hemmelighed i så lang tid, som jeg gjorde, siger hun.

Det er nemlig svært for et barn at gå med hemmeligheden alene.

- Det var hårdt, da jeg ikke turde sige det til noget. Jeg blev truet med, at hvis jeg sagde det, så ville jeg komme på børnehjem, og mine søskende og jeg ville blive adskilt, fortæller Nana Martine Persson.

Hun er 25 år i dag og slås stadig med problemerne fra sin barndom. Derfor kan Nana Martine Persson sagtens forestille sig at bruge telefonlinjen som voksen.

- Der kan opstå nogle kriser engang imellem, hvor det vil være godt at vende det med andre. Kriserne handler ikke så meget om mig, men også om mine søskende, som er en del yngre end mig, siger hun.

Det er Sundhedsstyrelsen og Alkohol og Samfund, der står bag den nye rådgivningsmulighed.

Fakta Alkolinjen:

  • Mandag åbner en ny landsdækkende telefonlinje for folk med alkoholproblemer og deres pårørende. Det er Sundhedstyrelsen og Alkohol og Samfund, der står bag den nye rådgivningsmulighed.
  • Telefonen kommer til at være åben alle hverdage fra 11.00 til 15.00, hvor rådgivere, som sygeplejersker, pædagoger og socialrådgivere med erfaring i alkoholbehandling, sidder klar til at rådgive folk med alkoholproblemer og deres pårørende.
  • Telefonnummeret er 80 200 500.
  • Det vurderes, at 140.000 mennesker er afhængige af alkohol, mens kun ca. 15.000 modtager egentlig alkoholbehandling.
  • Kilder: Alkolinjen og Sundhedsstyrelsen

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.