Naturfolk ser intet problem i Aros-kunstværk: Jeg ville ønske, at jeg selv havde fundet på det

- Man har valgt et relativt uproblematisk areal, mener Danmarks Naturfredningsforening og museumsinspektør.

Kunstværket i Mindeparken er en del af Aros's nye udstilling 'The Garden'. Redigering: Stig Haaning Thøgersen

Kritikken af et Aros-kunstværk i en park i Aarhus, hvor der er blevet malet med rød og hvid akrylmaling, er ude af proportioner.

Sådan lyder det fra formanden for den lokale afdeling af Danmarks Naturfredningsforening, Sebastian Jonshøj.

- Der er efter min bedste overbevisning ikke nogen risiko for grundvandsforurening eller noget. Der er tale om vandbaseret akrylmaling, siger han.

Det er det aarhusianske kunstmuseum Aros og den tyske kunstner Katharina Grosse, der står bag det såkaldte landskabsmaleri på græsset i Mindeparken i Aarhus.

Aarhus Kommune og politiet har givet tilladelse til opførelsen af værket, men både borgere og næstformanden for Aarhus Kommunes teknik- og miljøudvalg, Ango Winther (S), mener, at værket ødelægger naturen.

Ifølge lokalformanden fra Danmarks Naturfredningsforening har man dog valgt et forholdsvis uskyldigt sted at opføre værket på, i modsætning til hvis museet for eksempel havde placeret maleriet i Marselisborgskovene kort derfra.

- Som det er lige nu, så har man har valgt et relativt uproblematisk areal at lave sådan et statement på, mener han.

På Naturhistorisk Museum i Aarhus kan museumsinspektør, Morten D.D. Hansen, heller ikke se noget galt med det nyopførte kunstværk.

- Man har jo ikke fældet gamle træer eller ødelagt artsligt overdrev. Man har arbejdet lidt i en stor have eller park, som i forvejen er ren kultur. Det er fremragende naturformidling. Man kommer ud med et sindssygt vigtigt budskab uden at ødelægge noget som helst uerstatteligt, mener han

Han tilføjer:

- Som jeg siger: ”Ungerne er kommet til at tegne på et Ikea-møbel, som man jo bare kan gå ud og købe et nyt af. De er ikke kommet til at ødelægge arvestykket fra 1700-tallet.” Jeg ville ønske, at jeg selv havde fundet på det.

Værket er en del af udstillingen 'The Garden', der ifølge museet sætter fokus på menneskets forhold til naturen. Og ifølge både Danmarks Naturfredningsforening og Morten D.D. Hansen er det lige præcis, hvad der er behov for.

- Langt hovedparten af danskernes forhold til natur strækker sig maksimalt til vores haver. Sådan en som mig ser uerstattelige naturødelæggelser hver eneste dag, men fordi folk ikke kender det, så ser de det ikke, og så gør de ikke anskrig. Så velkommen til min verden, siger museumsinspektøren.

Sebastian Jonshøj supplerer:

- Der er ingen tvivl om, at hvis det kan være med til at skabe debat om vores forståelse af naturen og vores natursyn, så er vi allerede nået langt. For er der noget, som naturen har brug for, så er det debat, mener han.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter