Nederlag til gebyrkritikere: Fik kun én ud af fire pladser i landets største udbyder af realkredit

Der har været valg til repræsentantskabet i Forenet Kredit, der ejer Nykredit og Totalkredit.

Over 1.100 østjyder var mødt op til valget, hvor bidragssatsernes, som alle realkreditlånere betaler til deres realkreditinstitut, var det varmeste emne.

De udskældte bidragssatser på realkreditlån ser ikke ud til at blive sænket de kommende år.

Foreningen Fair Bidragssats, der kæmper for lavere bidragssatser, fik nemlig kun én af fire pladser, da der i går var valg til repræsentantskabet i Forenet Kredit, der ejer landets største realkreditselskab, Nykredit, og herunder Totalkredit.

Bidragssatserne er et beløb, alle realkreditlånere betaler til deres realkreditinstitut for administration og drift samt opbygning af kapital, så der er penge nok til, at realkreditinstituttet kan låne penge ud.

I aftes deltog over 1.100 kunder i tre valgmøder i Østjylland, hvor fire medlemmer til repræsentantskabet i Forenet Kredit, der består af i alt 104 medlemmer, skulle vælges.

Chresten Ibsen, formanden for Fair Bidragssats, havde håbet at blive valgt ind, så han kunne modarbejde de høje bidragssatser indefra.

Derfor er han ærgerlig over aftenens udfald.

- Jeg kan ikke andet end at være skuffet over, at jeg ikke blev valgt ind, siger han.

Fair Bidragssats blev stiftet i 2016, da realkreditselskaberne hævede bidragssatserne til nye højder. Selskaberne forsvarede stigningerne med, at de skulle ruste sig til skrappere kapitalkrav.

Faktisk er bidragssatsen steget og steget i mange år, og en ny rapport fra Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen viser, at de danske boligejeres gennemsnitlige bidragsbetaling for deres realkreditlån er steget med 80 procent fra 2009 til 2018.

I lydklippet her fortæller seniorøkonom Morten Bruun Pedersen fra Forbrugerrådet Tænk, hvorfor han mener, at bidragssatserne er på for højt et niveau.

0:00

Bidragssatserne er dog ikke steget siden 2016, men alligevel mener Fair Bidragssats, at de ligger alt for højt.

Derfor er Chresten Ibsen glad for, at foreningen trods alt fik én af de fire pladser, der var på valg, for han ser frem til, at der nu sidder endnu en helt almindelig boligejer på en ellers lang liste af fortrinsvis direktører, advokater, gårdejere og godsejere i repræsentantskabet i Forenet Kredit.

- Det er godt, at der kommer til at sidde en almindelig, kritisk boligejer i repræsentantskabet, siger han.

Pladsen gik til Troels Ravn Klausen fra Silkeborg.

- For mig personligt er det selvfølgelig en sejr, men vi havde da håbet, vi var flere, der kunne være kommet ind, siger han.

Troels Ravn glæder sig over at have fået en af de eftertragtede pladser i Forenet Kredit. (Foto: Heikki Yding © Dr Østjylland)

De tre andre østjyder, der blev valgt ind i repræsentantskabet i går, støtter ledelsen i Forenet Kredit.

Deriblandt Michael Mortensen.

- Det første og vigtigste er, at vi har et stærkt Nykredit. Det gælder faktisk, om man er kunde i Nykredit eller andre realkreditinstitutter, for det er det, der holder hele bidragssatsen nede for os alle sammen, mener han.

FacebookTwitter