Nej tak til nedslidning: Lone og hendes kolleger får flere besøg af Arbejdstilsynet

Arbejdstilsynet får 134 millioner til flere tilsyn og mere rådgivning på arbejdspladser i udsatte brancher.

Lone Jelsing og hendes kolleger på Läntmannen Unibake arbejder i en branche, hvor de er særligt udsat for nedslidning. Men tekniske hjælpemidler hjælper med de tunge løft.

Lone Jelsing lader vakuumløfteren suge sig fast til den store melsæk på 25 kilo. Og med maskinens hjælp kan hun løfte den tunge sæk over til sigtemaskinen uden selv at lægge ryg til.

For ryggen skal holde til arbejdet mange år endnu. Lone Jelsing og hendes kolleger på Läntmannen Unibake Danmark i Hatting skal være længere på arbejdsmarkedet.

Det skal vi alle sammen, har et flertal i Folketinget besluttet. Men det kræver et godt arbejdsmiljø at holde til et langt arbejdsliv.

Derfor har folketingspolitikerne sat 134 millioner af til at forebygge nedslidning i særligt udsatte brancher. Det vil kunne mærkes fra 1. marts, hvor Arbejdstilsynet vil komme oftere på besøg hos blandt andet slagter- og bagervirksomheder.

Direktøren glad for flere tilsyn

Det tager de godt imod på bageriet i Hatting ved Horsens, hvor Lone Jelsing arbejder. Anette Kalle, administrerende direktør i Lantmännen Unibake Danmark, mener, at Arbejdstilsynets øgede opmærksomhed er en god idé.

- Grundlæggende har vi en fælles interesse på tværs. Vi skal være længere tid på arbejdsmarkedet, og det skal vi kunne holde til. Og vi har medarbejdere, der har et fysisk krævende arbejde, som vi rigtig gerne vil lette, siger Anette Kalle.

- Jeg kan kun se, at det er et tiltag, der understøtter det fælles ansvar, vi har.

Flere hjælpemidler, tak

Lone Jelsing laver dej og remonce til wienerdrømme denne arbejdsdag, og hun kan godt mærke, at det er et fysisk krævende job.

Men der er heldigvis teknisk hjælp til at håndtere de store melsække. Hun er 35 år og kan se frem til at være på arbejdsmarkedet, til hun er 72. Men Lone Jelsing ser optimistisk på fremtiden.

- Jeg tænker, at det kan jeg godt holde til. I fremtiden kommer der sikkert flere hjælpemidler. Det kan godt være hårdt at arbejde her, hvor jeg er, til jeg er 70. Men jo flere hjælpemidler, der er, des bedre bliver det.

Arbejdstilsyn skal ikke kun slå hårdt

De ekstra penge til Arbejdstilsynet skal både bruges til flere tilsyn og mere rådgivning, forklarer beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S).

- Først og fremmest vil det betyde, at Arbejdstilsynet kommer oftere ud. Og når Arbejdstilsynet kommer ud, så kan de se, om medarbejderne har fået den vejledning, de skal have af arbejdsgiveren. Til at løfte rigtigt for eksempel, siger Peter Hummelgaard.

- Arbejdstilsynet er der jo ikke kun for at slå virksomheden oven i hovedet med en hammer, hvis de ikke gør det ordentligt. De er der mest for at vejlede både medarbejdere og virksomhed om, hvordan man kan forbedre arbejdsmiljøet, siger Peter Hummelgaard.

Nødvendigt for at holde til det

Det er positivt, at der nu bliver sat politisk ind for at slagtere, bagere og andre, der har stor risiko for tidlig nedslidning, skal få et bedre fysisk arbejdsmiljø.

Det mener Nærings- og Nydelsesmiddelforbundet, NNF, der organiserer blandt andre slagtere og bagere.

- Selvom man branchemæssigt har arbejdet med de ting, og vi har været en part i det, så er det altid skønt at få det trukket det op af skuffen igen. Få det støvet af og kigget på og kontrolleret det arbejde, der er gjort.

Det siger Per Hansen, der er forbundssekretær for arbejdsmiljø og kompetence.

Og det er nødvendigt, at slagterier og bagervirksomheder får endnu mere rådgivning i, hvordan man laver et arbejdsmiljø, der er bedre for kroppen. For eksempel med færre tunge løft, mener han.

- Hvis man ikke får gjort de ting, så har vores medlemmer ikke nogen chance for at kunne arbejde indtil den sene tilbagetrækningsalder, man arbejder hen imod, siger Per Hansen.

Også en række hospitaler og døgninstitutioner vil få flere besøg af Arbejdstilsynet fra 1. marts. Her er fokus på det psykiske arbejdsmiljø.Opdateret 27/02/2020 09:04: Virksomheden navn korrigeret.