Nu bliver hjemløse testet for corona i Aarhus og København: 'Mange er rigtig bange'

Mandag åbnede Kirkens Korskær i Aarhus dørene for de første coronatest af hjemløse.

Medicinstuderende hos Kirkens Korshær i Aarhus i dag hjælper med at teste hjemløse og udsatte for coronavirus.

Landets hjemløse og udsatte har stået over for en ekstra udfordring under coronakrisen.

Mange af dem er nemlig ikke i en situation, hvor de selv er i stand til at kontakte sygehuset, hvis de mistænker at være smittet med coronavirus.

Men der er godt nyt.

Både i Aarhus og i København er der nu sat ordninger i gang, som har til formål at teste alle de hjemløse og udsatte, der har lyst.

I Aarhus åbnede Kirkens Korshær dørene klokken ni for alle interesserede i målgruppen, som ønskede at blive testet.

- De hjemløse og udsatte kan godt mærke, at der er et virvar omkring coronasmitten, så de er lige så bekymrede, som vi er, og de vil gerne have afklaring og vished. De er i risikogruppen, og hvis de får virusset, rammer det dem hårdt, siger korshærsleder Niels Bjørnø.

'Mange er bare bange'

Det er Aarhus Kommune og Region Midtjylland, der er gået sammen om at få testet de hjemløse og udsatte. Testene bliver foretaget af medicinstuderende, og i Aarhus kommer der til at være mulighed for test to gange om ugen.

- Det er jo en absolut sårbar gruppe ikke bare til daglig men også i den situation, vi befinder os i lige nu. Vi tænker, det er en vigtig indsats. Formålet er at forhindre smittespredning, men også at beskytte medarbejdere på væresteder, siger Brian Kjærulff, der er driftschef for Job, Udsatte og Socialpsykiatri i Aarhus Kommune.

Christina Strauss, der er formand for de hjemløses Landsorganisation, SAND, glæder sig.

- Det er super vigtigt, for mange hjemløse har et dårligt immunforsvar, og så render de rundt på gader og stræder og kan være en smittekilde for andre, siger hun.

Hun regner med, at mange vil lade sig teste.

- Jeg oplever, at mange er bekymrede. Nogle begynder at drikke mere eller tage flere stoffer. Mange er rigtig bange, siger hun.

Også test i København

Også i Region Hovedstaden slipper hjemløse og socialt udsatte nu i vid udstrækning for at tage på hospitalet for at blive testet for coronavirus.

Her står sundhedsfagligt personale fra Region Hovedstadens Akutberedskab for testene.

Også andre steder i hovedstadsområdet glæder man sig over muligheden.

- Det har en kæmpe betydning. Vores målgruppe er svært udsatte og har svært ved at passe ind i de kasser, der er lavet i systemet. At køre ud til dem gør, at succesraten for at få dem udredt bliver langt større, siger Marie Louise Dyhrberg, der er institutionsleder for herbergscenteret Sundholm.

Og det er nu, man skal i gang, vurderer Nanna Gotfredsen, som er leder af Gadejuristen, der leverer retshjælp på gadeplan til hjemløse og misbrugere i hele landet.

- Vi har allerede de første, der er testet positive i hjemløse-miljøet. Hvis det her får fat, kan det eksplodere i miljøet, samtidig med at de skal brage rundt for at skaffe penge og stoffer og alkohol, og så er det også en smitterisiko for os alle, siger Nanna Gotfredsen.

I artiklen var der tidligere en video, der blandt andet viste en borger blive podet. Videoen er efterfølgende blevet fjernet, da der har været en kommunikationsfejl mellem DR og Kirkens Korshær. DR Beklager.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk