Nu kan du lægge sag an hjemme fra sofaen

Retssager bliver digitale. En stævning i en civil sag kræver nu kun få klik på computeren.

Fra i dag kan civile retssager i byretten i Horsens og Vestre Landsret begynde med et par klik hjemme i sofaen. (Foto: Henning Bagger © Scanpix)

Nu kan du stævne din nabo med et klik.

I dag dømmer retten i Horsens og Vestre Landsret fotokopier, frimærker og tunge ringbind ude og rykker de civile retssager online.

- Man kan sidde hjemme i sofaen, oprette sagen og betale retsafgiften. Det eneste, man skal bruge, er sit Nem-id, siger retspræsidenten i Horsens, Ingrid Thorsboe.

Retspræsidenten erkender blankt, at sagsportalen, der rulles ud til resten af landet i foråret, vil stille krav til borgernes it-færdigheder. Men hun kalder moderniseringen nødvendig.

- Fordelene for alle parter er jo, at det bliver utroligt nemt at få overblik over sagen. Alle sagens dokumenter vil ligge digitalt, så de kan tilgås af alle. Man kan også se, hvor langt sagen er kommet, siger Ingrid Thorsboe og fortsætter:

- Det er også grunden til, at vi tror, at det vil give en betydeligt hurtigere sagsbehandling. I hvert fald når systemet er kørt ind og de værste børnesygdomme overstået.

På sigt skal alle borgere anmelde digitalt, og kun folk, der ellers er fritaget fra digital post, kan få lov til at gøre det på gammeldags vis.

Ingrid Thorsboe vil ikke afvise, at det nu vil vælte ind med stævninger fra østjyder, der har set sig sure på naboens høje træ eller eksmandens formue.

- Men vi laver en kvalitetskontrol af det, der kommer ind. Vi kontrollerer om der rent faktisk er grundlag for at stævne, om stævningen er udfyldt korrekt, og om der er nedlagt en påstand, som i realiteten kan behandles ved domstolene, siger hun.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk