Nu kan forældre ikke længere sige nej til børnebilleder på Aula

Ifølge Datatilsynet er det ikke nødvendigt for institutionerne at indhente forældre-samtykke for at leve op til GDPR-reglerne.

Billedet her er fra Hobrovejens Skole i Randers, da de nye elever blev budt velkommen i begyndelsen af august. (Foto: Bo Amstrup / Ritzau Scanpix © Ritzau Scanpix)

Hvis du har børn og bruger intranettet Aula, så har du i dag fået et værktøj mindre til at begrænse den interne deling af billeder af dit barn.

Forældre til børn i skoler og institutioner, der bruger Aula, har nemlig i weekenden mistet retten til at bestemme, om personalet må fotografere og bruge billeder af børnene til internt brug.

Dermed kan forældre ikke længere styre, om billeder af deres børn bliver delt med de andre forældre og voksne i den enkelte klasse eller på den enkelte stue.

Firmaet bag Aula har med en ny opdatering i appen natten til lørdag nemlig fjernet forældrenes mulighed for at sige ja eller nej til, at deres børn bliver fotograferet.

Det er forælder, Jon Thomsen fra Hornslet, godt træt af.

- Jeg kan ikke forstå, hvorfor rettighederne til at bestemme, hvem der skal tage billeder af mit barn, skal ligge hos en skole eller institution frem for hos forældrene.

Ikke nødvendigt at indhente samtykke

Ifølge Datatilsynet er det ikke nødvendigt for institutionerne at indhente forældresamtykke for at leve op til GDPR-reglerne.

Dermed er nej tak-funktionen ikke længere relevant, siger Johanne Svendsen, juridisk direktør i Kombit, der står bag Aula.

- Skoler og dagtilbud kan tage billeder af eleverne, hvis de har et sagligt formål. De behøver ikke et samtykke fra forældrene. Du kan sige, det er en outdatet funktion, siger hun.

I stedet opfordrer Datatilsynet forældre til at gå i dialog med skolen eller institutionen, hvis de gerne vil have et billede af deres barn fjernet fra Aula.

Her ses børn fra Bramdrupdam Skole synge fødselsdagssang på Koldinghus for kronprinsesse Mary, da hun fyldte 50 år den 31. januar i år. Ved siden af hende ses kronprins Frederik. (Foto: Claus Fisker © Scanpix Denmark)

Men problemet for Jon Thomsen er stadig, at det nu ikke længere er ham som forælder, der har vetoretten.

- Det var tidligere sådan, at det var mig som forælder, der kunne bestemme, om billedet skulle være der eller ej. Sådan er det ikke længere, siger Jon Thomsen.

Ifølge Datatilsynet er det i sidste ende op til skolen eller institutionen at bestemme, om billedet skal fjernes.

Børnebilleder er en naturlig og relevant del skolens arbejde

Men det, at skolen kan dele billeder internt af børnenes skoledag på Aula, anser Datatilsynet som en helt normal del af skoledagen.

Forældrene må altså forvente, at der bliver taget billeder, når deres børn er i børnehave eller skole, forklarer kontorchef i Datatilsynet Karina Sanderhoff.

- Der er et løbende samarbejde mellem skole og forældre, hvor man også som skole skal orientere om børnenes dagligdag. Og der anser vi det altså for en naturlig og relevant del skolens arbejde, at de også kan tage billeder af eleverne og dele det med forældrene, siger hun.