Nu skal den væk: Tivoli Friheden river ulykkesramt rutsjebane ned fra i dag

I dag tog Tivoli Friheden i Aarhus hul på at rive Cobraen ned, efter en person mistede livet i rutsjebanen i juli.

I dag begynder et nedbrydningsfirma at pille Cobraen ned stykke for stykke. (Foto: © Johannes reimer)

I dag begynder nedrivningen af en af de mest populære forlystelser i Tivoli Friheden i Aarhus.

Det er nemlig blevet uhyggeligt svært at bruge ordet "forlystelse" om attraktionen, der tårner 25 meter op i luften over parkens gæster.

For Cobraen har ikke været i brug siden den sommerdag i juli 2022, hvor en ulykke i rutsjebanen kostede en 14-årig pige livet og kvæstede en 13-årig dreng.

Direktør for Tivoli Friheden Henrik Ragborg Olesen kommer ikke til at savne udsigten til de orangefarvede stålrør, som udgør Cobraens bane.

- Den vækker stadig de mest forfærdelige minder om, hvad der skete 14. juli. Det er en ubehagelig oplevelse hver evig eneste gang, jeg passerer rutsjebanen, siger han.

Ulykken skete 14. juli, men 20. juli genåbnede Tivoli Friheden i tidsrummet klokken 14 til 18. Forlystelserne var slukkede, restauranterne lukkede og højttalerne tavse (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Henrik Ragborg Olesen mener, at parken og medarbejderne skal igennem forskellige trin for at komme hele ud på den anden side.

- Et af de trin er i dag, hvor vi begynder at afmontere cobraen. Det har været en dybt traumatisk oplevelse for både mine kolleger og mig. Det er en del af vores heling at få den taget ned, siger han.

Medarbejdere fra nedbrydningsfirmaet P. Olesen er i dag gået i gang med at pudse de glasplader, som adskiller Cobraen fra publikum, inden enorme sugekopper bliver monteret. Selve arbejdet med skærebrænder og vinkelsliber går først i gang senere.

- Jeg er glad for, at der sker noget, men på en dybt tragisk baggrund. Ulykken har utvivlsomt også betydet noget for vores gæster. Man ønsker ikke at forbinde et besøg med at gå forbi et monument, der har den historik, som cobraen har, forklarer direktøren.

En bølge af chok

Få dage efter ulykken besluttede Tivoli Frihedens ledelse, at rutsjebanen skulle lukke permanent og aldrig køre igen. Men nedrivningen af den 250 ton tunge stålkonstruktion kan først begynde nu, efter at politiet er helt færdige med tekniske undersøgelser.

Dødsulykken på en sommerdag i højsæsonen rystede forlystelsesparkens mange ansatte. Friheden valgte derfor i respekt for ulykkens ofre og deres familie at lave en såkaldt "stille åbning" en uges tid efter, hvor forlystelser og madboder i parken var lukket.

Besøgende lagde blomster foran Cobraen under en stille åbning 20. juli. (Foto: © Mikkel Berg Pedersen, Ritzau Scanpix)

Det gav ansatte, pårørende og almindelige gæster lejlighed til at gense parken uden larm og den sædvanlige strøm af gæster, der på en almindelig dag i Tivoli Friheden kommer for at more sig.

- Det er rørende. Hver en sjæl, der går ind, ser jeg som en, der støtter op om de forældre, der har mistet et barn og den sårede dreng, sagde direktør Henrik Ragborg Olesen i juli om de mange hundrede, der mødte op.

Fire mennesker alvorligt kvæstet i 2008

Dødsulykken i sommeren 2022 var faktisk ikke første gang, Cobraen blev ramt af en ulykke.

Der skete også en alvorlig ulykke, blot få uger efter at den 33 millioner kroner dyre rutsjebane blev indviet i 2008. Dengang blev fire mennesker alvorligt kvæstet, da den forreste vogn knækkede af og faldt ned.

Efterfølgende viste en teknisk rapport, at det var en konstruktionsfejl, der var årsag til ulykken.

Rapporten pegede på, at det var den italienske producent, der havde lavet helt forkerte beregninger af den belastning, som vognene blev udsat for. Politiet mente ikke, at det kunne svare sig at prøve at få producenten dømt for uagtsomt at have udsat andre for fare, fordi bøden vil blive for lille.

- Man finder ikke ud fra ressourcemæssige hensyn, at en sådan efterforskning skal iværksættes, sagde chefpolitiinspektør John Jacobsen i juli.

Vil åbne en ny rutsjebane i 2024

Årsagen til 2022-ulykken er endnu ikke afklaret. Østjyllands Politi oplyser, at man stadig venter på en rapport fra Teknologisk Institut, inden man kan sige noget om årsagen.

Den ulykkesramte Cobra-forlystelse er lavet i Italien, men når en ny rutsjebane efter planen åbner i 2024, kommer den fra en producent i enten Tyskland, Østrig eller Schweiz.

Det siger Tivoli Frihedens direktør Henrik Ragborg Olesen.

- Vi går ikke ud og køber en delvis prototype, som der er mange af i vores branche. Vi har et ønske om, at den bane, vi ender med at købe, gerne skal have kørt 20 til 30 steder i verden uden problemer. Det er et af vores krav, at det skal være proven technology og høj kvalitet, forklarer han.

Indtil da kommer der en grøn plads på de 2.000 kvadratmeter, hvor Cobraen plejer at stå, måske med en form for vandaktivitet i 2023

Henrik Ragborg Olesen mener, at publikum kan føle sig trygge, når de besøger forlystelsesparker og vil en tur i rutsjebanen.

- Hvis du kigger på antallet af skader i en forlystelsespark, og hvor mange mennesker der kommer, så er der ikke noget generelt problemer med sikkerhed i parker og rutsjebaner. Det har ikke lige været sådan med vores Cobra, men når der kommer en bane af anerkendt fabrikat, som er bygget talrige steder, så bliver det bedre, siger han.

Tivoli Frihedens Cobra

  • Tivoli Friheden er en forlystelsespark i Aarhus.

  • Blandt forlystelserne var indtil 14. juli 2022 den orange rutsjebane Cobra.

  • Cobra var 25 meter høj, og banen var 400 meter lang.

  • Gæsterne sad to og to i et vogntog, der kørte på en bane i luften.

  • Banen havde blandt andet tre "inversions". Det vil sige, hvor benene ryger op, og hovedet ned.

  • Cobraen havde en topfart på 70 kilometer i timen.

  • Kilde: Friheden.dk