Nu trækker alle nabokommuner sig ud af Aarhus Lufthavn

Mens det endnu er uafklaret, om der kan bygges en ny lufthavn ved Aarhus, sælger omegnskommunerne deres aktier i den nuværende lufthavn ved Tirstrup.

Fire kommuner vil sælge deres aktier til Aarhus Kommune, og samtidig skal private investorer involveres i den nuværende lufthavn ved Tirstrup. (Foto: Thomas Schmidt Nørgaard © DR)

Selv om lufthavnen ligger på Djursland, skal Aarhus Kommune fremover være den eneste ejerkommune af lufthavnen.

Det er borgmestrene fra de fem nuværende ejerkommuner - Aarhus, Randers, Favrskov, Norddjurs og Syddjurs - blevet enige om på et møde i dag.

De fire omegnskommuner vil sælge deres aktier til Aarhus Kommune, og samtidig skal private investorer blive medejere og være med til at drive lufthavnen mere kommercielt.

Borgmester i Favrskov Kommune Niels Borring (S) er tilfreds med den løsning.

- Det er fint, at vi får forenklet vores ejerstruktur. Det skaber mere handlekraft, og vi andre støtter stadig gerne en lufthavn i Østjylland. Det er derfor, vi også løbende har været med til at sætte penge af til at udvikle lufthavnen i Tirstrup, siger han.

Udmeldingen kommer ovenpå, at Aarhus Kommune næsten er gået solo med planerne om en eventuelt ny østjysk lufthavn ved Thomasminde.

Den sag er skudt til side, fordi Aarhus Kommune skal henvende sig til EU-Kommisionen, som skal vurdere lovligheden af en eventuel statsstøtte til lufthavnen.

Mens der ikke er nyt på den front, så vil borgmesteren i Norddjurs, Jan Pedersen (S), primært forholde sig til planerne for den eksisterende lufthavn.

- Vi er indstillet på at deltage konstruktivt i få den lufthavn til at fungere kommercielt bæredygtigt, siger han.

Men hvis Aarhus Kommune får lov til at flytte lufthavnen, så kan du vel ikke skille de diskussioner fra hinanden?

- Det vil jeg vente med at debattere, til jeg kender konklusionen på det spor, som er sendt til hjørnespark i EU, slutter han.

Opdatereret 30. juni kl. 11.37: I en tidligere version af artiklen stod der, at sagen om placeringen af en eventuel ny lufthavn ved Thomasminde var skudt til side ved EU-Kommisionen. EU-Kommisionen har gjort DR opmærksom på, at de ikke har modtaget sagen endnu.