Nul nyt tøj og ferie i byttebolig: Nannas familie halverede forbruget og fik tid til hinanden

Børnefamilie fandt tid til sammenhæng i hverdagen: Skar ned på arbejdstid og forbrug.

Nanna Hyldgaard Hansens familie skar ned på arbejdstiden, mens børnene er små: - Jeg synes, at vi har fået en ro og et nærvær i hverdagene. Det er ikke længere noget, vi gemmer til weekenderne og sommerferien, siger hun. (© PRIVATFOTO)

Stress, jag og dårlig samvittighed over ubalance mellem arbejdslivet og familielivet.

Sådan så Nanna Hyldgaard Hansens familieliv i Højbjerg ved Aarhus ud for få år siden.

Men i dag har hun lavet om på det. Hun lavede nemlig en kovending i sit eget liv, og har netop udgivet en gør-det-selv bog om sine erfaringer med, hvordan man omfordeler de vågne timer, så de giver værdi. For en selv og de nærmeste.

- Min mand og jeg har en dejlig familie og havde jobs, vi var rigtigt glade for. Men dagligdagen var svær at få til at hænge sammen. Vi havde en fornemmelse konstant at være fem skridt bagefter, fortæller hun.

- Vores børn blev meget syge om vinteren og fik infektioner med hjem fra børnehaven eller vuggestuen, så vi var syge alle sammen eller på skift i månedsvis.

Stress på stribe

Det kostede på helbredet på et tidspunkt for Nanna Hyldgaard Hansen, der er journalist, og hendes mand, der underviser ingeniørstuderende.

- Efter at vi havde haft for travlt i mange år, så fik min mand stress. Og et halvt år senere fik jeg også stress.

- Vi tog en beslutning om at skære vores forbrug ned til det halve, sådan, at vi kunne arbejde halvt så meget, siger Nanna Hyldgaard Hansen, der har skrevet en bog om familiens erfaringer. (Foto: © Jesper Voldgaard, Jesper Voldgaard)

Det fik familien til at stoppe og tænke over, hvordan de havde indrettet deres liv.

- Så talte vi om hvad vi skulle gøre. Vi tog en beslutning om at skære vores forbrug ned til det halve, sådan, at vi kunne arbejde halvt så meget, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

- Vi ville gerne gøre det inden for en almindelig hverdag og bevare rammerne i vores liv. Vi skulle ikke flytte ud på en ø og dyrke vores mad selv. Der var vi slet ikke.

Og det har været en god beslutning for familien.

- Jeg synes, at vi har fået en ro og et nærvær i hverdagene. Det er ikke længere noget, vi gemmer til weekenderne og sommerferien. Vi har tid til at tale sammen og have et stille og roligt hverdagsliv.

'Hvad bruger vi egentligt penge på?'

Hvordan skærer en almindelig familie sit forbrug ned til det halve? Ja, det begynder med at lave sin egen udgave af Luksusfælden.

- Min mand og jeg kiggede vores forbrug minutiøst igennem. Hvad bruger vi penge på i løbet af et år? Hvad går til mad, transport, bolig, ferier og så videre, fortæller Nanna Hyldgaard Hansen.

- Så tog vi stilling post for post. Er der noget, der kan skæres helt væk? Er der abonnementer, vi slet ikke får brugt? Er der noget, vi kan gøre lidt mindre? Og er der ting, vi gerne vil, men kan gøre billigere og mere bæredygtigt? For vi vil også gerne leve mere klimavenligt.

Det betyder blandt andet, tøjskabet er mindre fyldt.

- Vi har skåret nyt tøj fra. Da jeg skrev min bog, fandt jeg ud, at vi danskere bruger en fjerdedel af det tøj, vi har i vores skab. Og det passede meget godt på os. Det vil sige, at trefjerdedele af det tøj, der bliver købt, faktisk bliver brugt meget sjældent.

Og det føles ikke som et større tab at sige stop for nyindkøb til et i forvejen fyldt tøjskab.

- Vi bruger indtil videre det, vi har. Jeg har ikke købt tøj i to år nu, og jeg har ikke savnet det overhovedet, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

- Det handler ikke om at se lurvet ud eller gå med tøj fra et andet årti. Jeg kommer nok til at købe en lille smule tøj en gang imellem, men man kan klare sig rigtigt fint med langt mindre, end man er vant til. Det har vi fundet ud af på lang række områder.

Tysk ferie i byttebolig

Feriebudgettet fylder meget i mange familiers økonomi. Men der har familien i Højbjerg også fundet et billigere alternativ.

- Vi har fundet ud af, at vi kan holde ferie på en måde, vi synes, er virkelig sjov. Vi bytter bolig med folk.

Og så går de fleste ferieture ikke så langt sydpå som tidligere.

- Vi har opdaget et stort, fint ferieland lige syd for grænsen. Det hedder Tyskland, og der er typisk 5-10 grader varmere end herhjemme. Der er store søer at bade i og en masse flotte byer, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

Turen derned kræver heller ikke en klimabelastende flyvetur.

- Vi kan tage toget derned. Når vi tager afsted fra Aarhus om formiddagen, så er vi fremme midt på eftermiddagen, og vi har en hyggelig tur derned i stedet for at stå tidligt op for at stå i en proppet lufthavn. Så udover at vi kommer afsted hele familien for under 2.000 kroner for to uger i højsæsonen, så er det faktisk også en rarere måde at holde ferie på.

Nanna Hyldgaard Hansen tager toget på ferie til Tyskland: - Når vi tager afsted fra Aarhus om formiddagen, så er vi fremme midt på eftermiddagen, og vi har en hyggelig tur derned i stedet for at stå tidligt op for at stå i en proppet lufthavn. (© PRIVATFOTO)

Køleskabet tomt før indkøb

Hele forbrugsomlægningen føles rart i sig selv, mener Nanna Hyldgaard Hansen.

- Vi reparerer ting, vi køber ikke så mange nye ting, og vi har mindre rod.

Der kommer færre kroner løn ind på kontoen, så der skal spares. Og selvom maden er det mest grundlæggende behov, så har familien også sparet mange penge der.

- Det er vigtigt for os at købe økologisk, men vi har valgt kun at købe ind én gang om ugen, så vi får spist det hele. Det er en meget lavpraktisk løsning, hvor vi tømmer køleskabet, før vi køber ind igen. Så får man også spist resterne i grøntsagsskuffen og det pålæg, der måske ikke lige er favoritten, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

- Fryseren sørger vi for at tømme et par gange om året eller en gang i kvartalet. Så står man ikke der en gang om året og smider ud.

Familien køber mange basisvarer og ikke så mange dyre varer som tidligere.

- Det er rart ikke at smide mad væk, og det føles ikke, som om vi spiser dårligere. Til gengæld har vi sparet meget på madbudgettet.

Børnefamilier arbejder meget

Nanna Hyldgaard Hansen har skrevet sin bog om familiens erfaringer for at hjælpe andre børnefamilier.

- Da jeg skrev bogen, fandt jeg ud af, at danske forældre med små børn arbejder mere end alle andre forældre i Europa, hvis man lægger far og mors arbejdstid sammen. Det vidste jeg ikke.

Nanna Hyldgaard Hansen mener, at der er strukturelle rammer i samfundet, der må ændres for børnefamiliernes skyld.

- Vi, der er i 30’erne, skal jo arbejde, til vi er 74 år gamle. Så hvorfor skal vi have så travlt i de fem år, hvor børnene er helt små?

Men en ting er at kunne klare sig for halvdelen af sine tidligere ressourcer for en kernefamilie. Men kan det også lade gøre for en enlig mor?

- Det er klart, at ikke alle kan skære forbruget ned til det halve. Der er jo mange mennesker, der lige akkurat har råd til mad og husleje, erkender Nanna Hyldgaard Hansen.

- Men der er mange mennesker, der kan gøre en del. Man behøver ikke at gå hele vejen ligesom os. Man kan måske finde nogle besparelser og få en fridag mere om ugen eller holde en måneds orlov på et tidspunkt.

Giver overskud at skrue ned nogle år

Kan velfærdssamfundet overhovedet hænge sammen, hvis mange mennesker med ressourcer vælger at arbejde på halv kraft?

- Mit mål er ikke, at alle skal gøre det hele tiden. Jeg tænker, at det er få år af en lang karriere, det giver mening at skrue ned, siger Nanna Hyldgaard Hansen.

- Hvis børnefamilier skruer ned for en periode, mens børnene er små, tror jeg faktisk, at der er god samfundsøkonomi i det. For så har de familier også overskud til at skrue op igen, når børnene bliver lidt større. De stress-sygemeldinger, der ellers kommer, er også dyre for samfundet, for nogen kommer aldrig tilbage i arbejde.

Nanna Hyldgaard Hansen har samlet sine erfaringer i bogform. ”Lev for det halve - og få familieliv. forbrug og arbejde i balance” er udgivet af People’s Press.

Tre gode råd til at skære i udgifterne

  • Drop nyt tøj. Gå i det, du har. Det meste tøj i skabet bliver ikke brugt alligevel.

  • Tøm køleskabet. Køb ind til en uge og spis helt op, før du køber ind igen.

  • Byt bolig i ferien. Så er der også nogen hjemme, når du er væk.