Ny behandling mod corona giver håb til bekymrede sårbare: 'Det kan få os helskindet igennem vinteren'

Det er virkelig en god nyhed, lyder det fra Gigtforeningen.

Kunstige antistoffer kan hjælpe sårbare, hvor coronavaccinen ikke rigtig virker. Det kan afhjælpe sundhedsvæsnet over vinteren, siger professor. (Foto: Olafur Steinar Gestsson © Ritzau Scanpix)

Coronasmitte er særlig skidt for de mennesker, der får immun-dæmpende medicin på grund af for eksempel gigtsygdom, organtransplantation eller kræft.

Vaccinerne virker ikke altid så godt, og infektion med coronavirus kan give et alvorligt forløb.

Men nu er der godt nyt til lige præcis den gruppe.

Infektionsmedicinske afdelinger på hospitalerne kan give en behandling med kunstige antistoffer, der sprøjtes ind i blodbanen - tidligt i et coronaforløb.

Det fortæller Lars Østergaard, der er professor og ledende overlæge på infektionsmedicinsk afdeling på Aarhus Universitetshospital.

- Det betyder, at man ikke i samme grad kommer på hospitalet, får et alvorligt forløb eller mister livet, som man ellers ville have gjort, siger han.

Lars Østergaard er ledende overlæge ved Aarhus Universitetshospital og klinisk professor i infektionsmedicin ved Klinisk Institut, Aarhus Universitet. Han er meget optimistisk om en ny behandling mod svære coronaforløb. (Foto: Mathias Svold © Ritzau Scanpix)

Det er antistoffer, der er med til at bekæmpe virus. Hvis man har svært ved at danne antistofferne, fordi man får medicin, der dæmper immunforsvaret, kan man give de her kunstige antistoffer, lyder det.

- Så er det de kunstige antistoffer, der bekæmper virus. Hvis virus bekæmpes, har det ikke mulighed for at udvikle sig til sygdom, siger Lars Østergaard.

De patienter, der kan få gavn af behandlingen, kan henvises fra den sygehusafdeling, de normalt er tilknyttet, hvis de er så uheldige at blive smittet med corona.

Jacob glæder sig

Jacob Borgholm fra Brabrand i Aarhus er nyretransplanteret og glad for den nye mulighed.

- Det lyder spændende, for det kan være med til at give et sikkerhedsnet under os, som er mere sårbare, siger han.

Jacob Borgholms fjende er infektioner, fordi han får immundæmpende medicin.

Jacob Borgholm fik en ny nyre i januar 2019, og siden har det været en kamp for at undgå at blive smittet med diverse sygdomme.

- Hvis jeg får mere en 38,5 i feber, skal jeg ringe til nyremedicinsk afdeling. Så taler jeg med en læge, og så skal jeg typisk derud. Nogle gange kan det ende med et par dages indlæggelse. Infektioner er fjenden for os med nedsat immunforsvar, siger han.

De særligt sårbare har forskellig tilgang til truslen om at blive smittet mod corona. Det oplever Jacob Borgholm, som formand for nyreforeningen i Østjylland.

- Selvom vi har noget til fælles som patientgruppe, er vi også forskellige som mennesker, men jeg kender mange, som er meget bekymrede. Jeg prøver selv at balancere bekymringer og stadig at leve livet, siger han.

Her i den tredje bølge med coronavirus er samfundet stadig så godt som fuldt åbent, og derfor er for eksempel de nyretransplanterede nødt til at tage deres egne forholdsregler.

- Jeg havde nok håbet, at vi lærte mere af at spritte af. Det gjorde vi jo også før corona. Og så var det rart at leve i en periode, hvor alle levede som var de immundæmpede. Nu ser det ud til, at vi er meget tilbage ved livet før corona uden så meget læring. Det er ærgerligt, siger Jacob Borgholm.

Han har et håb om, at den nye antistofbehandling - og den coronapille, der er på vej til Danmark allerede i næste uge - kan være det, der ændrer hele coronasitautionen for patienter som ham.

Professor: Kæmpestore perspektiver

I Gigtforeningen genkender direktør Mette Bryde Lind også bekymringerne, så hun hilser den nye antistofbehandling meget velkommen.

- Det her gør, at de ikke behøver at være så bange og angste, som de er i dag. De isolerer sig jo i frygt for at blive smittet. Det her er stort for de mennesker, det her omhandler, siger hun.

Tal fra amerikansk forskning viser, at antistofbehandlingen nedsætter risikoen for at blive indlagt med 70 procent.

Godt for patienterne og godt for et overbelastet hospital, men det bliver bedre endnu, lyder det fra Lars Østergaard.

For sundhedsminister Magnus Heunicke (S) har varslet, at en ny coronapille er på vej allerede fra næste uge. Det er medicinalfirmaeerne Pfizer og Merck, der er klar med virusdræbende medicin.

Og det ser professoren kæmpestore perspektiver i:

- Pillen skal slå virus ihjel. De kunstige antistoffer skal bedre immunforsvaret. Hvis man har et godt immunforsvar, samtidig med at man slår virus ihjel, er man ret godt stillet. Jeg håber, at den her kombination kan gøre, at vi kommer helskindet igennem vinteren, siger Lars Østergaard.

Sundhedsstyrelsen har netop meddelt, at de sammen med faglige eksperter vil udarbejde anbefalinger om, hvilke lægemidler der kan bruges til forebyggelse og behandling af Covid-19.

FacebookTwitter