Ny forskning: Alzheimer-patienter husker bedre efter besøg i Den Gamle By

En særligt indrettet erindringslejlighed hjælper hukommelsen på vej.

Den Gamle By er indrettet som en købstad med huse tilbage fra 1500-tallet. En særlig lejlighed fra 1950 har hjulpet demens- og Alzheimerpatienter med at huske bedre. Foto: Den Gamle By.

En særligt indrettet erindringslejlighed i Den Gamle By i Aarhus har vist sig at kunne hjælpe demens- og Alzheimerpatienter.

Her er tre værelser møbleret med de samme sofaer og lænestole, som de ældre husker fra deres opvækst i 1950'erne, mens tøjstativet indeholder samme kjoler og skjorter, som da de var unge.

Forskere fra Psykologisk Institut på Aarhus Universitet har talt med forsøgspersoner før og efter fem besøg i erindringslejligheden, og besøgene havde en tydelig positiv effekt på deres erindringer, siger Marie Kirk, der er en af forskerne bag forsøget.

- Når man kommer ind i det her miljø, de kender fra dengang, de var unge, bliver de præsenteret for alle de her ledetråde, der sætter gang i hukommelsen og skaber en genvej til fortiden, siger Marie Kirk.

Besøgene i lejligheden har fået de ældre til at huske flere detaljer og kunne tale i længere tid.

- Kunsten er at puste til minderne

Måske er det svært at huske, hvad der skete i går, men det går til gengæld bedre med at huske det, der skete i barndommen. Kunsten er at puste til minderne, siger Marie Kirk.

- Møbler, tøj og så videre sætter gang i minderne og er med til at stimulere hukommelsen, forklarer hun.

For at dokumentere effekten har forskerne i forsøget også besøgt en anden gruppe patienter, som ikke har brugt erindringslejligheden, og her er tydelig forskel.

Personer med Alzheimers husker bedst det, der ligger langt tilbage, forklarer Marie Kirk, og derfor bør plejehjem og demenscentre også tænke i at indrette steder, hvor beboernes erindringer fra tidligere bliver vækket, mener hun.

- Nogle steder rundt om i verden har man indrettet hele plejecentre i 1950'er-stil. Generelt handler det om at indrette de her erindringsmiljøer, hvor folk kan komme ind i noget, de kender. Det er rigtig vigtigt, siger Marie Kirk.

Erindringslejligheden i Den Gamle By har inspireret museer i England, Holland og Sverige. 47 ældre deltog i forsøget for Psykologisk Institut.