Ny forskning: Færre vaccinationer til allergi-patienter

Allergi-patienter får det i fremtiden måske meget lettere - takket være forskning på blandt andre Aarhus Universitet.

Kun omkring fem procent af allergi-patienterne bliver vaccineret i dag. De fleste vælger det fra, fordi det er så besværligt. (Foto: ASGER LADEFOGED © Scanpix)

Hvis man i dag vil vaccineres mod allergi, kræver det 30 vaccinationer i løbet af en periode på tre år. Men allergi-professor Hans Jürgen Hoffman fra Aarhus Universitet siger, at tallet kan bringes ned på kun tre vaccinationer i en to-måneders periode. Det har forskning i Aarhus været med til at bevise.

- Det betyder, at mange flere patienter kan behandles, fordi det ikke tager så lang tid, og det ikke er så krævende for patienterne at blive behandlet, forklarer allergi-professoren.

Kun omkring fem procent af allergi-patienterne bliver vaccineret i dag. De fleste vælger det fra, fordi det er så besværligt.

- Man skal komme 30 gange over tre år, og man skal komme sådan nogenlunde i den rigtige uge. Hvis man springer over, kan man risikere at skulle starte forfra med opdoseringen. Det er simpelthen ret komplekst og ret krævende. I et kort liv, der når man det ikke, siger Hans Jürgen Hoffman.

Den nye vaccinations-metode er lidt sværere for lægerne, fordi man vaccinerer i en lymfeknude i lysken. Så det kræver lidt øvelse.

Men hvis sundhedsmyndighederne giver grønt lys for Aarhus-metoden, vil resultatet formentlig blive, at mange flere allergi-patienter vil bede om at blive vaccineret.

- Hvis vi bare kunne femdoble det til 25 procent, ville det være dejligt. Hvis vi kan tidoble, det ville det også være godt. Og hvis vi kan øge det 19 gange til 95 procent vil det være fantastisk, lyder det fra allergi-professoren.

Hans Jürgen Hoffmann håber, at behandlingen kan tilbydes om to år.

Mere fra dr.dk

Facebook
Twitter