Ny forskning: Rødkløver kan bremse knogleskørhed

Forskning fra Aarhus Universitet viser, at planteøstrogen i rødkløver kan bremse knogleskørhed hos kvinder i overgangsalderen.

Rødkløver kan være en nøgle til at bremse knogleskørhed, der rammer hver tredje kvinde i overgangsalderen, viser ny forskning. (Foto: Gert S Laursen © Scanpix)

Rødkløver kan stoppe knogleskørhed hos kvinder.

Det viser et banebrydende studie fra Aarhus Universitet, der for nylig er blevet udgivet i to videnskabelige tidsskrifter, American Journal of Clinical Nutrition og Plos One.

Den lille plante med de rødlilla blomster virker mod knogleskørhed, fordi den er smækfuld af planteøstrogen, som kan være med til at bremse knogleskørhed - uden bivirkninger.

Det fortæller lektor og ph.d. fra Institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, Per Bendix Jeppesen, der står bag forsøgene.

Men man kan dog ikke behandle sig selv mod knogleskørhed ved at plukke rødkløver og spise dem rå. Planten skal nemlig gæres med mælkesyrebakterier – altså fermenteres.

- Så kan du fordøje planten på en måde, så du kan optage den og få den her rigtig gode effekt ud af det, siger Per Bendix Jeppesen.

Plante-østrogen i Rødkløver kan bremse knogleskørhed, viser forskning, som Per Bendix Jeppesen, lektor på institut for Klinisk Medicin på Aarhus Universitet, har stået i spidsen for. (Foto: Flemming Nielsen © Dr Østjylland)

Studiet fra Aarhus Universitet bygger på forsøg med 78 kvinder med begyndende knogleskørhed. Og det viste, at tabet af knoglemasse efter et år stort set var standset hos de kvinder, der fik fermenteret rødkløver.

De kvinder, der fik et virkningsløst placebopræparat, mistede i samme periode omtrent fem procent af knoglemassen.

Planteøstrogen har den fordel, at det ikke påvirker det følsomme væv, der kan udvikle bryst- eller livmoderhals-kræft. Risikoen for at udvikle kræft, der er en kendt risiko ved østrogenbehandling, er dermed mindre.

Per Bendix Jeppesen understreger, at man ikke skal tage rødkløver som kosttilskud samtidigt med et almindeligt østrogenpræparat. Derfor er det vigtigt, at for eksempel kvinder i overgangsalderen fortæller lægen, at de tager kosttilskuddet, før de får udskrevet medicin med samme effekt.

Men selvom fermenteret rødkløver har en dokumenteret effekt, er det ikke nødvendigt at opfatte det som medicin, siger Per Bendix Jeppesen.

- Det svarer til det indhold af planteøstrogen, som asiater får igennem kosten, så det er stadig rimeligt at betragte det som et kosttilskud. Ligesom det kan være en god idé at tage kosttilskud med calcium og magnesium, når man er i overgangsalderen, siger Per Bendix Jeppesen.

Professor Niklas Rye Jørgensen fra Klinisk Biokemisk Afdeling på Rigshospitalet vurderer overfor videnskab.dk, at fermenteret rødkløver især kan blive en fordel i u-lande.

- I udviklingslande vil det formentlig være godt med et naturprodukt, der nok er væsentligt billigere at producere end konventionel medicin, siger Niklas Rye Jørgensen.

Han har ikke været involveret i forsøget, og peger også på, at der efter hans mening skal yderligere forskning til for at afdække eventuelle bivirkninger.

Ifølge den landsdækkende forening mod knogleskørhed, Osteoporose Foreningen, skønner man, at hver tredje kvinde får knogleskørhed i en eller anden grad, når de kommer i overgangsalderen.