Ny højskole hjælper syge tilbage til hverdagen: Anna kom til at gå igen

En ny rehabiliteringshøjskole skal lære svækkede borgere at blive mere aktive og dermed mere selvhjulpne, når de kommer hjem igen efter sygdom.

Anna Ciullini er beboer på rehabiliteringshøjskolen Vikærgården. Opholdet har givet hende førligheden tilbage i benene. (Foto: Knud Lind)

Svækkede borgere kan tage mellem to og fem uger på rehabiliteringshøjskolen Vikærgården i Risskov for at få gang i kroppen. Der er plads til 16 beboere ad gangen, og præcis som på en almindelig højskole skal de både deltage i rengøring, dele toiletter og synge morgensang.

Kort om rehabiliteringshøjskolen
  • Højskolen åbnes officielt i juni, men har kørt i en prøveperiode siden marts
  • Der er plads til 16 beboere ad gangen, og opholdet varer mellem to til fem uger
  • Det er Aarhus Kommune der visiterer borgere til højskolen, men du kan selv henvende dig, hvis du har pludseligt behov for plejepraktisk hjælp
  • På højskolen er ansat en sygeplejerske, social- og sundhedsassistenter, ergoterapeuter og fysioterapeuter
  • Beboerne betaler for kost og linned, men ikke for behandlingen. Det koster 149 pr. dag.

De første hold har allerede været igennem programmet og med stor succes, fortæller rehabiliteringsleder i Aarhus Kommune Susanne Elbrønd Madsen, der mener, at opholdet kan være en erstatning for en tur på plejehjem.

- Vores kursister er især ældre mennesker, hvor der opstår hurtigt eller pludseligt behov for plejepraktisk hjælp. Efter opholdet har de så mulighed for at blive i egen bolig og fastholde hverdagen i stedet for at flytte på plejehjem, siger hun.

Anna Tulini er en af de beboerne, som nu skal udskrives og hjem igen. Hun mistede kræfterne i hendes ben efter et sygdomsforløb, men har fået en masse genoptræning og gode oplevelser på højskolen.

- Jeg synes, det er et dejligt og hyggeligt sted, og jeg har fået de bedste oplevelser. Jeg været mange forskellige steder før, men her har jeg fået førligheden igen af dygtige trænere, siger Anna Ciullini, som håber mange andre vil få glæde af højskolen i fremtiden.

Højskoletanken er i genoptræningen

Det er ikke helt tilfældigt, at det netop blev en højskole og ikke et center, for højskoletanken med fælles pligter og ansvar er nemlig vigtig for en succesfuld rehabilitering, mener Susanne Elbrønd Madsen.

- Vi forsøger at gøre borgerne så selvhjulpne, at de kan klare sig i eget hjem. Det gør vi ved, at alle skal sørge for, at det fællesskab, man har, fungerer med alle praktiske gøremål, siger Susanne Elbrønd Madsen.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.