Ny lyserød psykiatrisk afdeling på AUH i Skejby: Kunst fra Risskov lever videre

Kunstneren Tal R er en af dem, der har været med til at udsmykke de nye rammer for patienter i psykiatrien.

(© Dr Østjylland)

De psykiatriske patienter i Risskov forlader skov og strand til fordel for en spritny spraglet afdeling på Universitetshospitalet i Skejby.

Fremover bliver det nemlig farvestrålende kunstværker, der omgiver hospitalets patienter med ondt i sindet.

I dag indvies kunsten på den nye afdeling i Skejby, hvor patienterne flytter ind i slutningen af november. Kunsten skal ifølge hospitalet være med til at skabe tryghed og ro for de mennesker, der kommer i kontakt med psykiatrien.

Det er blandt andet den danske kunstner Tal R - med det borgerlige navn Tal Rosenzweig - der står bag kunsten. Han har nemlig udsmykket psykiatriens nye, store velkomstområde med blandt andet objekter fra Museum Ovartaci i Risskov, hvor der er udstillet talrige værker skabt af kunstnere med psykiske lidelser.

- Jeg har villet vise, hvad folk kan lave, når de er rundtossede i hovedet. Jeg har villet lave et sted, hvor man har kunnet føle en form for stolthed over at være, forklarer Tal R.

Velkomstområdet er ikke den klassiske hvide hospitalsfarve. Derimod er den lyserød.

- Jeg har mit eget ordsprog, som er: Hvis du er i tvivl om en farve, så lav det lyserødt. Det er altid meget velkomment og behageligt, og det rimer på ”mor”, og det er godt, lyder det fra Tal R.

Patient: Som at blive angrebet af farver, former og ting

En af dem, der har været indlagt flere gange på psykiatrisk afdeling, er Helene Lykke Egvang. Hun fik i dag første glimt af den nye udsmykning, og selvom meningen med kunsten er at skabe tryghed og ro, synes hun faktisk, det har modsatte effekt.

- Det er mange sanseindtryk på én gang, synes jeg. For en der er lidt følsom, sensitiv, er det nærmest som at blive angrebet af farver, former og ting, siger hun.

For hende er det ikke et plus, at der er så meget på væggene.

- Jeg tror, jeg ville have svært ved at komme herud, når jeg har det skidt og være på vej til en indlæggelse. Der er jeg virkelig hypersensitiv, og der er ikke noget, der skal ramme mig på nogen måde, og så komme herind og sidde. Wow, det kan jeg ikke lige forestille mig er særlig behageligt, siger hun.

Oversygeplejerske: Jeg tænker ikke, det er for meget

Inge Voldsgaard, der er oversygeplejerske i psykiatriens afdeling for psykoser, forstår godt, at det på nogle kan virke overvældende, men for andre tror hun til gengæld, at det kan være rigtig godt.

- For nogle, der ikke har en psykisk sygdom, vil der også være nogle, der siger det, og der vil være nogle, der har en psykisk sygdom, der siger: Hvor er det dejligt, der er noget at snakke om. Ligesom alle andre mennesker, siger hun.

Hun havde dog også sine betænkeligheder ved især farvevalget.

- På et tidspunkt var vi noget bekymrede for farvevalget, men Tal R var meget fast i, at det var den farve, det skulle være, siger hun.

Hun er godt tilfreds med resultatet.

- Jeg tænker ikke, det er for meget, men på sengeafsnittene for de allerdårligste er det nogle helt andre farver, man bliver mødt af, nemlig jordfarver, siger hun.

Allervigtigst er det for hende, at der stadig er en forbindelse til den mere end 150 år lange historie i Risskov.

- Jeg synes, det er blevet brandflot. Det forbinder noget af det, vi har haft på det gamle hospital med Museum Ovartaci og det nye herude, siger hun.

Også kunst i børn- og ungepsykiatrien og retspsykiatrien

Kunst og indretning har kostet 7,5 millioner, hvoraf 2,2 millioner er betalt af fonde. Ud over Tal R's udsmykning af velkomstområdet, har kunstnerduoen Randi & Katrine bearbejdet et gårdrum og aktivitetsareal for børn i alderen 0-13 år med psykiske lidelser og udviklingsforstyrrelser i børn- og ungepsykiatrien.

I retspsykiatriens lokaler har kunstneren Eva Koch ladet sig inspirere af det nuværende kig til Aarhus-bugten fra afdelingerne i Risskov og har på den nordlige facadevæg i den nye afdeling lavet et 22 meter langt videoværk, der viser meditative billeder af hav og horisont.

Den nye psykiatriske afdeling er i alt 50.000 kvadratmeter stor, og man forventer at have flyttet alle patienter fra Risskov til Skejby ved årsskiftet.

Facebook
Twitter