Ny planlov: Rige og fattige skal bo sammen

Regeringen vil give kommunerne lov til at lave almennyttige boliger i alle nye boligområder.

En fjerdedel af de nye boliger på havnen i Aarhus er almennyttige boliger. Regeringens nye planlov vil give kommunerne mulighed for også at lave almennyttiige boliger på nye privatejede byggegrunde. (Foto: Ingelise Carlsen © DR Østjylland)

Pædagoger, advokater, studerende og kontanthjælpsmodtagere skal være naboer.

Regeringen ønsker nemlig at ændre planloven, så kommunerne kan bestemme, at op til hver fjerde bolig i alle nye boligområder skal være almene boliger - altså boliger der er til at betale for alle.

Rådmand for Socialdemokraterne i Aarhus, Kristian Würtz jubler over forslaget.

- Det er i den grad fornuftigt, at vi kan sikre, at der er boliger, som alle mennesker kan betale, siger han.

V-Rådmand: Det er statslig topstyring

Hans rådmands-kollega fra Venstre, Bünyamin Simsek, er imod forslaget. - Jeg er ikke socialist og jeg er ikke tilhænger af statslig topstyring  i forhold til, hvordan virkelighen skal være ude i kommunerne, siger han.

Hvis ændringen af planloven vedtages, kan kommunerne bestemme, at op til 25 procent af  nye  boligområder forbeholdes boliger til dem, der har færre kroner på lommen.

S-Rådmand: Vi undgår at dele byen op i rige og fattige

Aarhus kommune har allerede opført 25 procent almennyttige boliger på det kommunaltejede areal Aarhus Ø på havnen i Aarhus, men Kristian Würtz vil have samme muligheder alle steder i kommunen. Også hvor det er private grundejere, der udvikler de nye byområder.

Ellers risikerer vi, at Aarhus bliver delt i rige og fattige, forklarer han.

Bünyamin Simsek synes det er urimeligt over for de private lodsejere. - Jeg synes ikke om, at kommunerne kan bestemme, hvordan investorer, der har ejendomsretten over en grund, skal udvikle den i forhold til almemnytitige formål, siger han.  

FacebookTwitter