Ny rapport:Telemedicin sparer penge og indlæggelser

Gravide og sukkersyge-patienter er glade for selv at kunne tjekke helbreddet derhjemme

Gravide kan med telemedicin tjekke sig selv derhjemme og undgå at blive indlagt på hospitalet. (Foto: Fotograf: Tonny Foghmar © Tonny Foghmar Kommunikation Aarhus Universitetshospital)

Nu er det bevist - der er penge i at lade patienter undersøge sig selv i stedet for at sende dem på sygehus.

En rapport om det første store forsøg med telemedicin herhjemme - 'Klinisk Integreret Hjemmemonitorering' - viser, at patienterne er glade for det, og at kvaliteten er forbedret.

I to tilfælde på Aarhus Universitetshospital var der også penge at spare.

Telemedicin sparer penge og indlæggelser

Gravide kvinder med svangerskabsforgiftning kunne undgå at komme på sygehus, fordi de selv kunne måle veer, blodtryk og fostrets hjertelyd derhjemme,

Sundhedsvæsenet sparede også indlæggelser, fordi patienter med type 1-sukkersyge kunne kontrollere sig selv.

I alle tilfælde oplevede borgerne større tryghed, og de blev klogere på deres eget helbred.

På Aarhus Universitetshospital udstyrede man en gruppe gravide med en tablet-computer, et blodtryks-apparat og udstyr til at måle ve-aktivitet og fosterets hjertelyd. Og så sad de gravide derhjemme, målte på sig selv og sendte resultaterne ind til hospitalet via deres tablet.

Telemedicin bør være standard til gravide

Både patienterne og de ansatte på Kvindesygdomme og Fødsler har været så glade for projektet, at det nu er blevet et standardtilbud til gravide med komplikationer.

Claus Thomsen, lægefaglig direktør på Aarhus Universitetshospital og formand for styregruppen for KIH-projektet, er meget tilfreds med resultaterne.

- Hele projektet har bidraget med vigtig viden om, hvad man i fremtiden skal satse på inden for telemedicin i det danske sundhedsvæsen, mener han.

Facebook
Twitter