Ny sag opdaget: Kræftlæge fra Randers mistænkes for sjusk hos seks patienter

Patienternes kræftsygdom kunne måske have været opdaget tidligere, viser sagsgennemgang.

Begge kræftlæger, der er blandet ind i sagen om sjusk med brystkræftundersøgelser, har tidligere arbejdet på Regionshospitalet Randers. (Foto: © Helle Brandstrup Larsen © Helle Brandstrup Larsen Regionshospitalet Randers)

Endnu en overlæge bliver nu blandet ind i en sag om sjusk med brystkræftundersøgelser – denne gang dog på Regionshospitalet Randers.

I forbindelse med sagen om en overlæge fra hospitalet i Viborg, der sjuskede med kræftundersøgelser i en periode på to år, har man i Randers valgt at gennemgå samtlige brystkræftundersøgelser fra de seneste ti år, da den pågældende læge også har undersøgt kvinder her, inden han fik job i Viborg.

Under den gennemgang er det kommet frem, at en anden overlæge også kan have lavet fejl.

- Derfor har vi valgt også at sende breve til de kvinder, som er fundet på den måde, siger Lone Winther Jensen, der er lægefaglig direktør hos Regionshospitalet Randers.

Der er her tale om seks kvinder, der blev undersøgt af lægen, inden han i 2011 blev fritaget sine opgaver efter netop fejl i brystkræftundersøgelser. Han fratrådte sin stilling to år senere.

Det kan dog ikke siges med sikkerhed, om kvinderne var syge på det tidspunkt, de blev undersøgt af lægen i Randers, lyder det fra den lægefaglige direktør.

- Når man kigger på billederne bagefter, så kunne man have en idé om, at her kunne være forandringer, som kunne være brystkræft på det tidspunkt, siger Lone Winther Jensen.

Region: Viborg-læge havde også sager i Randers

Gennemgangen hos Regionshospitalet Randers viste også, at den nu suspenderede overlæge fra Viborg i sin tid i Randers havde sager med tre tidligere kræftpatienter mellem 2007 og 2009, hvor han måske kunne have opdaget deres sygdom tidligere.

- Vi har fundet frem til, at der er tre kvinder, som vi sender et brev til i dag, hvor vi skriver, at der er mulighed for, at de kan søge erstatning, forklarer lægefaglig direktør Lone Winther Jensen fra Regionshospitalet Randers.

Disse sager kommer oven i en række sager fra overlægens tid på hospitalet i Viborg. Her fik mere end 2.000 kvinder foretaget et ekstra tjek oven på en mistanke om, at overlægen havde sjusket med sine undersøgelser.

Tidligere i dag kom det så frem, at 21 kvinder, der tidligere var erklæret raske, nu har brystkræft. Derudover skal der lægges fire sager oven i, som blev fundet af Rigshospitalets ekspert i august.

Det kan dog ikke endeligt konkluderes, hvor mange af disse kvinder, som havde kræft, da de blev undersøgt af lægen. Det skyldes, at kvinderne kan have udviklet brystkræft i perioden mellem deres undersøgelse og sikkerhedstjekket, der blev foretaget fra juli i år.

Disse 25 sager har regionen meldt til Patienterstatningen, der skal undersøge, om kvinderne kan få erstatning.

Ud disse sager har Regionshospitalet Viborg sendt klagevejledninger til 15 tidligere brystkræftpatienter, hvor der kan være tvivl om, hvorvidt deres diagnose kunne være opdaget tidligere. Disse kvinder er alle blevet undersøgt af den suspenderede overlæge.

Facebook
Twitter