Ny sandtigerhaj i Grenå er ambassadør for truede artsfæller

Kattegatcentret håber, at akvariets nye haj vil svømme i centret de næste 25 år.

Kattegatcentrets nye sandtigerhaj viser alle tegn på at være kommet godt over transporten og er faldet til i bassinet, siger biolog Rune Kristiansen. (Foto: Ann Lind Østermark © Dr Østjylland)

Kattegatcentret har fået sig en ny stor beboer.

For en sandtigerhaj, der kan blive over tre meter lang, flyttede tirsdag aften ind i akvariet i Grenå.

Hajen er fanget i Sydafrika og via Holland er den nu endt på Djursland.

Kattegatcentret havde indtil februar en stor sandtigerhaj, der nærmest var et vartegn for det zoologiske anlæg i 25 år, men den gamle haj måtte til sidst aflives på grund af sygdom.

Nu er der altså igen en sandtigerhaj i bassinet i Grenå. Men de første 24 timer er de mest kritiske for hajen efter den lange rejse, så biolog Rune Kristiansen var spændt på hajens tilstand onsdag morgen.

- Jeg vågnede tidligt og fik en hurtig melding 6.15. Men heldigvis var alt fryd og gammen, og hajen svømmer rundt, som den gjorde i går, siger Rune Kristiansen onsdag morgen.

- Den svømmer normalt, er godt oppe i vandsøjlen og har fået sin forventede følgesvend i sugefisken, der sidder tæt på hajen, så den har allerede fået en ven.

Sandtigerhajen er et truet dyr og beskyttet mod fangst langs kysterne i USA og Australien. I farvandene omkring Sydafrika har arten det relativt godt, men bestanden er stadig sårbar.

Så hvorfor fange et truet dyr for at vise det frem i et akvarium i Grenaa?

- Der dør måske 100 millioner hajer om året i bifangst og i hajfinneindustrien. I modsætning til det, har Sydafrikas naturstyrelse givet tilladelse til at indfange 10-20 individer for, at de skal fungere som ambassadører for deres vilde artsfæller. Sandtigerhajen her skal skabe fascination og forståelse for, at vi skal passe på hajerne i naturen, siger Rune Kristiansen.

Samtidig er hajerne næsten umulige at få til at yngle i fangenskab, så det er ikke en mulighed at få en fra et andet zoologisk anlæg. Til gengæld kommer den fra en anerkendt leverandør, der har styr på reglerne, understreger Rune Kristiansen.

Derfor er det også ekstremt vigtigt, at den udvalgte ambassadør-haj falder godt til. Efter transporten kan dyret opleve en slags jetlag, så der bliver holdt godt øje med sandtigerhajen det første døgn.

- I dag vil vi tilbyde den mad, som den forhåbentligt vil tage imod. Så kan vi sætte et flueben mere ved, at den har det godt, siger Rune Kristiansen.

Han er fortrøstningsfuld med hensyn til, at sandtigerhajen vil falde til og trives i Kattegatcentrets bassin.

- Vores sidste sandtigerhaj var her i 25 år og var sandsynligvis 5-10 år, da den kom hertil. Så den har bestemt bestået sin formidlingspligt, og vi har bestået vores eksamen i at holde hajer. Ude i naturen bliver de formentligt 20-25 år, forklarer Rune Kristiansen.

- Vi håber, at vi har ham her i mindst 25 år.

Facebook
Twitter