Ny tjeneste skal gøre op med ulovlig streaming og downloads af film og serier

Filmfinder.dk viser folk, hvor man kan finde film og serier lovligt på nettet.

Alexander Birkmann og Frederik Høyberg Johansen har begge erfaring med ulovlige sider, men synes godt om det nye tiltag. (© Dr Østjylland)

Når du fremover vil se film og tv-serier, kan det være en god idé at kende Filmfinder.dk – så ved du nemlig, at dine film og tv-serier streames eller downloades 100 procent lovligt.

Hjemmesiden er en del af kampagnen Share With Care, som Kulturministeriet har lavet sammen med RettighedsAlliancen, Teleindustrien og Dansk Industri. Den skal guide folk væk fra ulovlige sider og ind på de lovlige.

- Denne her kampagne er ikke en løftet pegefinger eller paragraffer. Det handler om, at alle, der gerne vil bruge nettet på lovlig vis til at komme derhen, hvor de kan gøre det, siger kulturminister Mette Bock (LA).

Sidste år besøgte vi danskere mindst 596 millioner gange ulovlige stream og download-sider på nettet, viser tal fra RettighedsAlliancen. Til sammenligning var det tal 356 millioner besøg i 2016.

Kulturminister Mette Bock fortæller, at tjenesten har til formål at komme den haltende lovlydighed på området til livs.

- Vi ved, at det her er i vækst. Det er ikke noget, der er vigende, at vi begynder at bruge nettet til streaming og indkøb og alt muligt andet, men vi skal hjælpe til, at det ikke længere er det vilde vesten, men at borgere kan handle og streame på lovlig vis, siger hun.

Ifølge en undersøgelse fra Dansk Erhverv fra i år savner 47 procent af danskerne i høj eller nogen grad mere oplysning om, hvordan man skelner lovlige streaming- og downloadsider fra de ulovlige.

En del af kampagnen går ud på, at man, hvis man besøger en ulovlig side, bliver mødt af et skilt, der guider en hen til en lovlig side.

- Mange i det her land vil heldigvis gerne leve op til lovens krav men kommer måske til at gøre noget, uden at vide at det er ulovligt, siger hun.

Studerende synes godt om ny side

På uddannelsesinstitutionen VIA University College i Aarhus besøgte to studerende, Alexander Birkmann og Frederik Høyberg Johansen, i dag siden for at se, om det var noget, de kunne finde på at bruge i fremtiden.

De indrømmer begge, at de indimellem ser eller har set film og serier fra ulovlige hjemmesider – og dermed uden at betale.

- På de lovlige sider er der mange film, men det er begrænset, hvor mange af dem, man gider se. Så de ulovlige er selvfølgelig en mulighed for at finde nye film, jeg ikke altid kan finde på de lovlige, siger Alexander Birkmann.

Både han og Frederik Høyberg Johansen er positive over for det nye tiltag.

- Jeg synes, det er meget smart, hvis man lige har pengene til det, er den jo ekstremt smart, hvis man vil se en film, så kan man finde ud af, hvor man kan finde den, siger Frederik Høyberg Johansen.

- Den er nem at finde ud af faktisk.

FilmFinder.dk er en del af en kampagnen Share With Care, der ud over film og tv-serier også gør det nemmere for forbrugerne at finde musik, litteratur og møbler lovligt på nettet.