Ny type vaccination bliver ikke indført

Rettet 7. april 2017 kl. 10.35: Den nye dyre vaccine vil ikke blive taget i brug, før antallet af tilfælde begynder at stige.

Den nye vaccine koster en kvart milliard kroner at indlemme i det danske børnevaccinationsprogram. Derfor tøver Sundhedsstyrelsen med at implementere vaccinen.

Det er præciseret, at der allerede er to typer meningitis-vaccinationer i det eksisterende vaccinationsprogram, og at den nye type vaccination udviklet af forskere på Aarhus Universitetshospital er en Type B vaccination.

Den frygtede sygdom smitsom meningitis har de seneste fem år kostet 16 mennesker livet.

Nu er der en nye vaccine klar, men den bliver ikke en del af det eksisterende børnevaccinationsprogram.

I børnevaccinationsprogrammet er der i forvejen vacciner mod to typer af meningitis, men forskere fra Aarhus Universitetshospital har nu udviklet en vaccine mod en anden type – nemlig Type B. Hvis denne vaccine også blev en del af programmet, mener forskerne, at der vil være større sandsynlighed for, at sygdommen udryddes helt.

- Når folk via en vaccine bliver immune, kan bakterien ikke sætte sig fast, og så kan den ikke sprede sig. Så sygdommen vil på sigt uddø, hvis man har et effektivt vaccinationsprogram, siger overlæge og professor Lars Østergaard fra Aarhus Universitetshospital.

Meningitisvaccinen er dog ikke helt billig. Det koster således et engangsbeløb på en kvart milliard kroner og derefter 50 millioner om året at lade den indgå i det nuværende børnevaccinationsprogram.

Når den nye vaccine ikke bliver en del af det danske børnevaccinationsprogram, skyldes det ifølge Sundhedsstyrelsen en lang række faktorer men først og fremmest udviklingen af sygdommen, og antallet af meningitis-tilfælde har over årene været faldende.

- Hvis der pludselig kommer en stigning af meningokoksygdom, så er det noget, vi vil kigge på og gå ind vurdere, om der en ny situation, siger overlæge i Sundhedsstyrelsen Bolette Søborg.

Mette Østergaard fik meningitis for 15 år siden, og hun lider stadig af konstant hovedpine som en følge af sygdommen.

Hun har i dag et fleksjob som pædagog, og hun slipper aldrig af med sin hovedpine. Hun så gerne, at alle fik vaccinen gennem det officielle program, så andre kan undgå at komme i hendes situation.

- Jeg ved, hvor svært det er at se, at det er meningitis. Symptomerne ligner rigtig meget en svær influenza, siger hun.

Selvom den nye vaccine ikke bliver en del af det eksisterende vaccinationsprogram, så er det mod 740 kroner muligt at tage sagen i egen hånd.

- Man kan faktisk allerede i dag gå op til sin praktiserende læge og få denne her vaccine, hvis man selv betaler, siger overlæge Lars Østergaard.

I England har man i to år haft en vaccine mod meningitis.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk