Nyansatte lærere er mest udsat for slag og spark fra elever

Læreres første tre måneder på arbejde er de farligste, viser en ny opgørelse.

Flere og flere lærere udsættes for vold. Nogle lærere er sygemeldt længe og nogle kommer aldrig i arbejde igen, fortæller Danmarks Lærerforening (Foto: Jeppe Carlsen © Scanpix)

Det er især nyansatte lærere, der bliver slået og sparket af eleverne.

Det viser indberetninger i det nye elektroniske system til indberetning af vold og trusler, som medarbejderne i Horsens Kommune har brugt det seneste års tid.

- Systemet giver os et hav af informationer, som vi ikke før havde kendskab til. Oplysningerne kan bruges til at forebygge vold, siger afdelingsleder Jacob Alsing fra Horsens Kommunes kontor for ”Risiko og Forsikring.”

Sidste år oplevede de kommunale medarbejdere i Horsens 501 tilfælde af vold blandt andet slag, spark, niv, krads, spyt og verbal vold. De fleste inden for undervisningsområdet.

- Det går for en stor dels vedkommende ud over de nyansatte lærere inden for de første tre måneder af deres ansættelse, fortæller Claus Alsing.

Formanden for Horsens Lærerforening, Claus Andersen, siger, at en lussing eller en spytklat i hovedet selvfølgelig er enormt grænseoverskridende for en lærer.

- Det er vigtigt, at man på skolerne får en snak om, hvad man gør. Det kan handle om indretning af lokalet, uddannelse i konflikthåndtering og lære at aflæse de signaler, der kommer fra eleverne.

Men det handler også om antallet af lærere, mener han.

- Hvis man har 27 elever i klassen og 2-3 elever med "særlige behov", som er meget udadreagerende, er det svært at stå alene - og svært at nå at aflæse, at der er ved at ske noget. Så det kunne være rart at være flere lærere i klassen, siger Claus Andersen.

Arbejdstilsynet gav i 2015 38 påbud til skoler på grund af vold - en markant stigning i forhold til året før, hvor man gav 24 påbud.

Omkring 25 danske kommuner anvender det nye elektroniske system til indberetning af vold mod medarbejderne.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.