Nye datamatikere går ledige: ’Det med at være introvert er svært for rigtig mange’

Trods stor mangel på it-arbejdskraft går hver 10. nyuddannede datamatiker ledig.

IT-branchen skriger efter datamatikere, men mange unge med netop dén uddannelse ender med at gå ledige i lang tid, inden de finder noget at lave. Det viser nye tal fra Uddannelses- og Forskningsministeriet.

På landsplan går hver tiende datamatiker ledig halvandet år efter studiet. I Norddjurs Kommune er det endnu mere markant - her går hver femte nyuddannede datamatiker fra Erhvervsakademiet Dania i Grenaa, der uddanner specialister til spil-industrien, ledig.

Samtidig viser en analyse fra Erhvervsstyrelsen, at IT-branchen vil mangle op mod 19.000 it-specialister i 2030.

De kandidater, som Dania i Grenaa uddanner står altså allerøverst på erhvervslivets ønskeliste og alligevel ender mange med at gå ledige i lang tid efter uddannelsen.

Det er også noget, der bliver talt om blandt de studerende, fortæller 21-årige Jonathan Buurgaard Jørgensen, der er i gang med uddannelsen.

- Dem på årgangen før os er begyndt at skrive om det på Facebook. At det er virkeligt svært at finde job, og at de bliver sendt ud for at samle skrald af kommunen og den slags, siger han.

Svær jobsøgning for introverte

Ifølge Jonatan Yde, som er campuschef på erhvervsakademiet Dania, skyldes en del af det, at mange studerende er introverte. Nogle har ligefrem en diagnose at slås med, og det gør mødet med arbejdsmarkedet til en ekstra stor mundfuld.

- Vi har historisk haft en del studerende med diagnoser, og det har vi stadig. Derfor sætter vi tidligt ind, siger Jonatan Yde og tilføjer

- Vi opfordrer studerende med en diagnose til at gøre os opmærksom på det, så vi kan hjælpe dem igennem uddannelsen, men når de er færdige, så skal de jo i job.

Hver femte har udfordringer

Fagforbundet HK Samdata fortæller, at flere af landets øvrige erhvervsakademier har lignende udfordringer med nyuddannede datamatikere.

Ifølge Jeppe Engell, der er sekretariatschef hos HK Samdata, skal en del af årsagen findes i, at uddannelsen tiltrækker mange med sociale udfordringer.

- Vi har lavet stikprøver på akademierne, og det er cirka 20 procent, der har udfordringer i hverdagen. Noget af det er indenfor et spektrum af diagnoser, men der er også nogle, der bare har udfordringer med at klare hverdagen, siger han.

På landsplan er 10 procent af datamatikerne ledige halvandet år efter endt uddannelse. Hvis det tal skal længere ned, kræver det, at IT-branchen også selv tager større ansvar for problemet, mener Jeppe Engell.

- Branchen er tvunget til at få øjnene op for, at en stor del af dem, der kommer ud fra it-uddannelserne, stiller nogle særlige krav, siger han.

Svært at flytte fra uddannelsesby

Det får også ledighedsprocenten op, at mange nyuddannede har tendens til at blive hængende for længe i Grenaa efter, at uddannelsen er slut, siger campuschefen.

- Der er rigtigt mange, der kommer fra hele landet, fordi her er et stort spilmiljø – eller lad os bare kalde det et nørd-miljø. Men når de så er færdige, er det bare ikke i Grenaa, der er flest job til hverken it-udviklere eller spil-udviklere.

De nyuddannede skal derfor flytte, og det tøver mange med.

- Mange har deres venner og måske en kæreste i Grenaa, og så er det svært at bevæge sig væk fra den trygge base, siger Jonathan Yde.

- Det er som om, man har fundet en klasse - og en hel uddannelse - hvor man kan blive venner med alle, siger Jonathan Buurgaard Jørgensen om datamatiker-uddannelsen i Grenaa. (Foto: Frederik Dupont Hald © Dr Østjylland)

Det kan Jonathan Buurgaard Jørgensen genkende fra sit eget liv. Han flyttede selv fra en by, hvor der ikke var mange, der delte hans interesse for spil og computere, og fik et nyt liv på uddannelsen.

- Det er virkelig dejligt. Det er som om, man har fundet en klasse - og en hel uddannelse - hvor man kan blive venner med alle. For der er altid noget at snakke om, og man føler sig meget tryg. Det gør også, at vi kommer så tæt på hinanden, siger han.

Vil være bedre til de skæve

De ledige datamatikere kan på længere sigt få alvorlige konsekvenser for erhvervslivet, vurderer direktør for brancheforeningen IT-Branchen Birgitte Hass.

- En tredjedel af vores medlemmer har indenfor det sidste år måttet sige nej til eller udsætte digitaliseringsopgaver. Og det er selvfølgeligt ærgerligt for en branche, der kunne have haft mere vækst, siger hun og tilføjer

- Men det er meget værre for Danmark, fordi vi som land går glip af digitaliseringsopgaver.

Derfor er arbejdsgiverne også nødt til at være klar til at tage imod en genert, nyuddannet datamatiker, der ikke sætter sig selv i scene som verdensmester på sit felt. Det anerkender Birgitte Hass.

- Den kritik er fuldstændig berettiget. Det ville være rigtig godt for faget, hvis vi fik mere opmærksomhed på de muligheder, der ligger for mennesker, der ikke er fuldstændig magen til os andre. Og det er faktisk noget, vi arbejder en del med i brancheforeningen, siger hun.

Blandt andet arbejder brancheforeningen sammen med virksomhederne Special Minds og Specialisterne, der hjælper personer med autisme i arbejde.

Kommune har fokus på it-arbejdsløse

Norddjurs Kommune har i samarbejde med jobcenteret og erhvervsakademiet Dania lavet et særligt forløb for de arbejdsløse med IT- eller gaming-baggrund.

I juni havde hver fjerde dagpengemodtager under 30 år og mere end hver tredje kontanthjælpsmodtager under 30 år en baggrund indenfor gaming eller IT.

Det fik Nordjurs Kommune til at undre sig over, at så mange nyuddannede it-folk var ledige, fortæller Lotte Kruse, som er chef for ungeindsatsen i Norddjurs kommune.

- Så derfor gik vi i gang med – helt ind til benet – at finde ud af, hvorfor de var arbejdsløse? Og hvor kom de fra?, siger hun.

Efter et forløb med tæt samarbejde mellem erhvervsakademiet, jobcenteret og kommunen ser det en del bedre ud. Ud af de 56 unge, der deltog i forløbet, er 33 enten kommet i arbejde, i uddannelse eller er flyttet ud af kommunen.

- Hvis man skal direkte ud og have et arbejde, så er man nødt til at tage den der ”fake it till you make it”-attitude på. Og det er bare svært, hvis man ikke er den person, der gør det normalt. Det mener datamatiker-studerende Michael Cavaleri. (Foto: Frederik Dupont Hald © Dr Østjylland)

"Pludselig er man eksperten"

Tilbage på Dania i Grenaa, siger Michael Cavaleri om udsigten til at skulle ud at søge job:

- Det med at være introvert er svært for rigtigt mange. Man har studeret i to-et-halvt år, og så er man pludselig eksperten i et eller andet. Så skal man gå ud i virkeligheden og fortælle: "Selvfølgelig kan jeg lave det. Bring it on", siger han og tilføjer

- Man er nødt til at tage den der fake it till you make it-attitude på. Og det er bare svært, hvis man ikke gør det normalt.

FacebookTwitter