Nye, milliarddyre kollegier skal gøre håndværkerfag mere attraktive for unge

De unge savner et fællesskab i læretiden, siger fondsdirektør.

Sådan kommer det nye håndværkerkollegie i Horsens til at se ud, når det åbner i efteråret 2023. (© Fonden for Håndværkskollegier)

Ja tak.

Simon Iversen fra Hammel havde ikke været i tvivl, hvis han var blevet tilbudt et værelse på et spritnyt kollegie med lækker arkitektur, værksteder og mentorer, dengang han begyndte i lære som håndværker.

Simon Iversen ville hellere end gerne bo på et kollegie, mens han uddannede sig til tømrer. (Foto: Tina Vestergaaard Andersen - DR Østjylland)

- Det er da en mega god ide. Det giver virkelig mening at kunne bo tæt på nogen, man kan sparre med og få tips og tricks af, siger 19-årige Simon Iversen, der er i lære som tømrer.

Der bliver rift om de kommende tømrere, murere, snedkere og malere, når mange af dem begynder deres uddannelser i næste uge.

Fremtidens mangel på arbejdskraft bliver nemlig stor især blandt faglærte. Samtidig er frafaldet inden for byggefagenes uddannelser højt.

Af de 2.608, som begyndte en uddannelse i de fag tilbage i 2016 var knap 40 procent faldet fra efter fem år.

Det skal tre nye, flotte håndværkskollegier være med til at lave om på. Det første skal ligge i Horsens - de næste i Herning og Roskilde.

Kombination af højskole og kollegie

I alt 84 lærlinge skal bo på kollegiet i Horsens, mens de er i lære. Det skal give mulighed for, at de også kan opleve et socialt og fagligt fællesskab.

Som det er nu, mødes lærlingene 'kun', når der er skoleforløb - ellers er de spredt ud på forskellige lærepladser.

- Det skal ses som en kombination af en højskole og et kollegie, hvor man bor under hele sit uddannelsesforløb. Dermed får man også skabt sociale relationer og aktiviteter, som minder om det, man ser andre steder, siger direktør i BRF-fonden Kristian May.

BRF-fonden bruger i alt en milliard kroner på de tre kollegier rundt omkring i landet.

Der bliver lagt op til socialt samvær på de nye håndværkskollegier. (© Fonden for Håndværkskollegier)

I Horsens ser kommende forstander for byens nye håndværkerkollegie Carl Schneider frem til at byde de unge beboere velkommen næste år.

Han er overbevist om, at det vil styrke de unges stolthed ved fagene.

- Vi tror på, at ved at vise de unge, hvad man opnår af smukke, bæredygtige løsninger ved byggeri, vil de føle stolthed ved faget. Og de vil godt stå ved, at det er fedt, udfordrende, svært og noget særligt at uddanne sig indenfor byggeriet, siger han.

Ud over fællesarealer bliver der også bygget fire værksteder til kollegiet. Et til hver af fagene - murer, tømrer, maler og snedker.

- De unge mangler et sted at dygtiggøre sig - at 'lave lektier' fra skolen. Og at eksperimentere og have et sted, hvor de kan lave noget, de selv synes er sjovt. Og gøre det sammen med de andre lærlinge, siger Carl Schneider.

Johannes bliver mentor

Johannes Thulesen fra Virklund i Midtjylland blev i efteråret udlært murer, og næste år bliver han én af fire mentorer tilknyttet håndværkerkollegiet.

Han er selvstændig murermester, men inden da er det både blevet til en HF og fire års tilløb, før han valgte håndværket.

- Jeg havde ingen venner, der havde planer om at blive håndværkere, og jeg var lidt bange for, hvordan det ville blive set på. Om det var, fordi man ikke var klog nok, siger Johannes Thulesen.

Den bekymring er dog helt væk for Johannes Thulesen, der elsker sit fag. Han håber at kunne medvirke til at ændre synet på byggeuddannelsen som mentor.

- Prestigen skal også komme inde fra faget. Hvis man ved, at man kan og tror på, at man kan, så skaber det prestige i sig selv, siger Johannes Thulesen, der i dag er meget stolt af at fortælle, at han er murer.

Hør, hvad Johannes Thuelsen vil bruge sin mentor-rolle til:

Simon Iversen står på et stillads og er med til at skifte taget på DR’s bygning i Aarhus, der er fra 1975.

Han er selv færdigudlært tømrer næste forår, men han kan godt forstå, at det kan være svært at holde gejsten oppe, når man går på en håndværksuddannelse.

Han savner selv mere socialt sammenhold med andre lærlinge.

- Selvfølgelig er der noget socialt, når jeg går på skole, men det er kun seks uger ad gangen. Men man taler måske ikke sammen efter det, for det er ikke sikkert, man ses igen, siger Simon Iversen.

Det nye håndværkerkollegie i Horsens åbner efter planen i efteråret 2023.