Nye shelters skal hjælpe familier i flygtningelejre

Et firma fra Randers har lavet shelters, som kan give en flygtningefamilie ly og privatliv i 15 år.

Et Lifeshelter er 20 kvadratmeter stort og kan holde i 15 år. (© DR/Frederik Dupont)

Flygtninge i verdens flygtningelejre lever ofte i små bomuldstelte eller blikskure, som kun giver ganske lidt beskyttelse mod sol, kulde og lyde fra naboen.

Men det vil ingeniør Jakob Christensen fra firmaet Evershelters nu gøre op med.

Han har udviklet et stabilt shelter, som både har hoveddør og trægulv. Han mener, at det vil give bedre leveforhold og tryghed for familier, der bor i en flygtningelejr. Shelteret bliver kaldt Lifeshelter.

- Når de flytter ud af teltet og ind i shelteret, så har de et indtryk af endelig at kunne lukke og låse en dør. Endelig er de skærmet lidt fra lyde fra naboteltet, og endelig er der vinduer, som ikke sidder så lavt, at man kan kigge lige ind til dem, siger Jakob Christensen.

Idéen kommer fra bedstefar

Shelteret er fire meter bredt og fem meter langt. Ideen til shelteret fik Jakob Christensen fra sin bedstefar, som var udstationeret i Bolivia, hvor han byggede lerhuse med samme form som shelteret, der ligner en lille mini-hangar.

Shelteret kan holde i 15 år, og netop det var en stor prioritet for Jakob Christensen, da han begyndte at udvikle det:

- En flygtning er i gennemsnit forflyttet i 15,5 år, og et bomuldstelt holder kun ét år. Derfor ville vi lave en løsning, som kunne holde alle 15 år, siger han.

Forsøg i Irak

Evershelters har i øjeblikket 34 shelters stående i en flygtningelejr i den kurdiske region i Irak, hvor de huser syriske flygtninge. I lejren kan der blive minus ti grader om vinteren og 50 grader om sommeren.

-Alle 34 familier bor der stadig, men flere bomuldstelte er blevet forladt, og man formoder, at familierne er flygtet videre til Europa. Den ene af vores familier har oplevet to vintre i teltet, så det var en noget anden oplevelse for dem, at bo i et vel-isoleret shelter, siger Jakob Christensen.

Evershelters har netop en ordre på vej til Kenya. Nu arbejder firmaet på at skabe lagerplads og folk, så man kan sætte produktionshastigheden op.

Facebook
Twitter