Nyt boligprojekt i Aarhus skal genanvende 90 procent af byggematerialerne

90 procent af byggematerialet i 60 nye almene boliger skal kunne genanvendes.

Her ses testboligen i Valby. (© Tom Jersø)

Genbrugsplast, kork og ståluld. Fremtidens byggematerialer skal være bæredygtige.

Det er i hvert fald tanken bag verdens første genanvendelige boliger, som skal ligge i Lisbjerg uden for Aarhus. Her vil man opføre 60 almene boliger i bæredygtige materialer under navnet Circle House.

Man er endnu ikke begyndt at bygge husene, men man har lavet et testhus, og her er resultaterne gode, fortæller Kasper Guldager Jensen, der er arkitekt og medejer af 3XN Arkitekter, som står bag byggeriet.

Han fortæller derudover, at 90 procent af materialerne kan genanvendes til høj værdi – det vil sige, at det er uden at skulle gøre noget særligt ved det bagefter.

- Eksempelvis behøver vi ikke at knuse vores betonelementer til vejfyld, men vi kan rent faktisk genanvende dem igen som betonelementer, siger han.

Og det er ikke kun selve byggeriet, men også alle elementer inden i, som kan bruges igen og igen.

- Vi arbejder med de forskellige lag i boligen, altså skillevægge, køkken, badeværelse. Det er i virkeligheden noget af det, danskerne smider ud oftere, end man skifter boligen ud. Så vi arbejder med, at også inventaret er fleksibelt, siger Kasper Guldager Jensen.

Også al inventar i Cirkle House skal være genanvendeligt. (© Tom Jersø)

Dansk Byggeri: Det tager tid at udbrede det cirkulære byggeri

Dansk Byggeri er begejstret over, at verdens første genanvendelige byggeprojekt skal opføres i Lisbjerg.

Men hvis det cirkulære byggeprincip skal bredes ud, så skal byggebranchen være klar til at tænke nyt, fortæller direktør i Dansk Byggeri, Michael H. Nielsen.

- Der er rigtig mange aktører i byggeriet, og alle de parter skal vi have til at have fokus på, hvordan vi fremadrettet nyttiggør ressourcerne, siger han.

Han understreger, at det er en proces, der kun lige er gået i gang.

- Det tager tid, men vi er i gang, men det kræver også, at der er nogen, der efterspørger den måde at bygge på, siger han.

Hos folkene bag projektet er man stolte over at være med til at sætte fokus på cirkulært byggeri, fortæller arkitekt og medejer af 3XN Arkitekter, Kasper Guldager Jensen.

- Ved at se vores bygninger og vores materialer som en værdifuld ressource og ikke bare som affald, sætter vi pludselig bæredygtighed og business sammen, og det tror jeg, kan skalere de her løsninger, siger han.

Projektet går i gang til efteråret og er støttet af Miljøstyrelsen og Realdania.

Facebook
Twitter