Nyt kampfly skaber arbejdspladser

Uanset hvilken model, der bliver Danmarks kommende kampfly, så er virksomheden Terma, der producerer flydele, sikker på at få flere ordrer.

De gamle F16 fly skal skiftes ud, og det bliver enten de amerikanske F18 Super Hornet, F35 Joint Strike Fighter eller det europæiske Eurofighter Typhoon, der erstatter F16 flyene. (© Flyvevåbnet)

F18 Super Hornet, Eurofighter Typhoon eller F35 Joint Strike Fighter. Bag disse navne gemmer sig de tre fly, der er med i kapløbet om at blive det næste danske kampfly.

Hos flydeleproducenten Terma, der har hovedkontor i Lystrup, følger man meget nøje med i, hvem der kommer til at levere Danmarks nye kampfly til en værdi af 30 millarder kroner.

I går var der deadline for, at flyproducenterne kunne komme med deres endelige pristilbud, og tre firmaer har budt sig til, efter SAAB trak Gripen ud af opløbet.

Og uanset, hvem det bliver, så forventer man nye ordre hos Terma. Det fortæller kommunikationschef Kasper Rasmussen:

Vi har indgået aftaler på forhånd med alle konkurrenter, så vi er klar til at samarbejde, når det ligger klart, hvilket fly Danmark køber.

Kasper Rasmussen

- Vi har indgået aftaler på forhånd med alle konkurrenter, så vi er klar til at samarbejde, når det ligger klart, hvilket fly Danmark køber.

En klar favorit

Ifølge Andreas Krog, der er redaktør på nytkampfly.dk, så skal Terma håbe på, at politikerne vælger det amerikanske fly, F35 Joint Strike Fighter:

- Terma har en fabrik i Grenaa, som er skræddersyet til at levere dele til F35 flyet, og gør det faktisk allerede lidt i dag på nogle såkaldte forkontrakter, som selvfølgelig udløber, hvis ikke det bliver F35.

- De har potentialet til at levere til alle mere end 3.000 fly, men de er ikke garanteret noget, siger han.

Fakta om F35
  • Tophastighed: 1.930 km/t
  • Rækkevidde: 2.220 km
  • Introduceres: december 2015
  • Spændvidde: 10,7 m
  • Længde: 15,6 m
  • Designer: Lockheed Martin

Kilde: Joint Stike Fighter Press Kit

Andreas Krog har fulgt med i købet af de nye fly siden 2008, og han peger på, at netop F35 Joint Strike Fighter er favorit til at blive det nye fly blandt de tre forslag.

- Det er det fly, som bliver det nye standardfly i USA. Norge, Holland og England har også købt flyet, og det er de lande, vi normalt drager i krig med. Jeg vurderer, at der er langt over 50 procent sansynlighed for, det bliver F35, siger Andreas Krog.

KONTAKT REDAKTIONEN

Skriv til os på P4aarhus@dr.dk. Du kan vedhæfte billeder, dokumenter eller videofiler, som du gerne vil dele med os.

Det er ikke sikkert, at DR bruger dit materiale. Det vurderer redaktionen. Når du sender materiale til os, kan DR frit offentliggøre og bruge dit indhold overalt i DR’s medier. Du vil blive krediteret.