Det er ikke længere kun mælk og gulerødder, havregryn og æg, der kommer i kurven, når danskerne handler økologisk.
I 2017 steg mere forarbejdede, økologiske færdigvarer væsentlig mere end andre økologiske fødevarer.
Det er varer som juice, vin, is, slik og færdigretter, siger chefkonsulent i Økologisk Landsforening Helle Bossen.
- Salget af mere forarbejdede varer voksede med mellem 30 og flere hundrede procent i 2017, siger hun
Det seneste år er der også kommet over tusinde nye, økologiske varer på hylderne i Dansk Supermarkeds butikker og 900 i Coops butikker.
I Daglig Brugsen i Gammel Rye kan uddeler Henrik Valdorff Rasmussen genkende mønstret.
- Tendensen er, at økologi er klart stigende. Vi kan mærke, at der er en trend over mod, at folk ønsker økologiske convenience-produkter, der er nemme at gå til og forarbejde derhjemme, siger han.
Storsælgeren i butikken er frugt og grønt, hvor 60 procent af salgene er økologiske, men økologisk pålæg og forarbejdede varer som pasta, vin og pølser er kommet til som relativt nyt på hylderne.
- For tre til fire år siden var der ingenting. Nu har vi for eksempel også en færdig, økologisk pizzadej, så vi bevæger os over i, at det også gerne må være nem aftensmad. Det er virkelig et skred, at vi også har de nemme produkter, siger han.
I foråret spurgte butikken deres kunder på Facebook om deres ønsker. Der kom 300 til 400 kommentarer og rigtig mange gik på økologi, hvor der blandt andet var ønsker om økologisk vin.
- Vin har vi den største vækst på i øjeblikket. For to til tre år siden havde vi stort set ingenting, men nu har vi to meter hyldeplads med øko-vin, så det er cirka en sjettedel af pladsen, siger han.
Færdigvarer er en naturlig udvikling
Danske forbrugere er verdensmestre i økologi, og i 2017 lagde halvdelen af alle danskere økologi i indkøbskurven hver uge.
Undersøgelser viser, at over tid køber danske forbrugere mere og mere økologi, hvor de fleste starter med økologisk mælk, så grøntsager, mens de forarbejdede varer kommer senere ind.
Det er nu, at danskerne er kommet dertil, siger John Thøgersen, som er professor i økonomisk psykologi ved Aarhus Universitet.
- Når først du er begyndt at købe økologiske fødevarer, så bliver det en del af ens identitet. Derfor bliver det en faktor, som du lægger mere og mere mærke til, og du udvider dit økologiske forbrug, siger han.
Uddeler Henrik Valdorff Rasmussen regner med, at cirka halvdelen af hans butiks varer med tiden kan være økologiske, hvor det i dag er mellem 15 og 20 procent.
- Det er en balance, for vi har også kunder, der ikke efterspørger økologi. Desuden er der i dag varer som for eksempel økologisk brød, som jeg har svært ved at få hjem i et stort nok udvalg, siger Henrik Valdorff Rasmussen.