Olivers hjernesvulst forsvandt med skræddersyet medicin: Behandling kan blive sløjfet i sparerunde

Afdelingerne på Aarhus Universitetshospital har alle afleveret spareforslag for at dække millionunderskud.

(© Dr Østjylland)

Kræftafdelingen på Aarhus Universitetshospital vil ikke længere kunne tilbyde den eksperimentelle behandling med personlig medicin, hvis de skal spare de millioner kroner i år, som de er blevet pålagt af hospitalsledelsen som led i den store sparerunde, hospitalet står over for.

Sådan lyder det fra afdelingens ledende overlæge Anni Ravnsbæk.

Aarhus Universitetshospital skal spare 325 millioner kroner i år, og alle afdelinger har fået individuelle sparekrav og er blevet pålagt selv at pege på, hvor de mener, der kan skæres.

På kræftafdelingen skal der findes 12,8 millioner kroner i år, og afdelingen peger nu selv på at skære tilbuddet om den skræddersyede personlige medicin til patienter, hvor standardbehandlingen ikke virker, væk.

- Vi har de sidste to år løbet projektet i gang, vi har vist, at vi har patienterne, at patienterne har behovet, at vi har en viden og set-uppet til at hjælpe patienterne. Men vi har aldrig fået midler til det, så vi bliver nødt til at sige, at det kan vi ikke længere gøre, siger hun.

Det vil være umuligt at fortsætte med den eksperiementielle behandling, lyder det fra den ledende overlæge på kræftafdelingen, Anni Ravnsbæk. (© Dr Østjylland)

Behandlingen går ud på, at man forsøger at finde genmutationer i kræftknuden, som kan angribes af andre stoffer, end dem man bruger i den gængse behandling.

Fjernes tilbuddet fra Aarhus Universitetshospital, vil det betyde, at 200 patienter hvert år må tage til Rigshospitalet for at blive behandlet.

- Vi har kigget i alle kroge af afdelingen, og der er ikke flere midler at finde i krogene, så det er hjerteblod, vi nu bliver nødt sige farvel til, siger hun.

Olivers hjernetumor forsvandt

En af dem, der har haft gavn af behandlingen, er 13-årige Oliver Riis Hedemark fra Holstebro.

Han har modtaget behandling med personlig medicin i halvandet år - med et nærmest mirakuløst resultat: Den svulst i hjernen, han har haft, siden han var fem år, er forsvundet.

- Der er ingen tegn på kræft, så det er jo fantastisk, fortæller hans mor Dorte Riis Hedemark.

Oliver Riis Hedemark går stadig til behandling, og hver 14. dag i halvandet år har familien kørt fra Holstebro til Aarhus for at Oliver kan få sin behandling.

Fremover skal de måske køre helt til Rigshospitalet.

- Skal vi til Sjælland, skal vi have en overnatning og køretur frem og tilbage, og det kan man næsten ikke byde patienter, der allerede ikke har det særlig godt, siger hun.

I oktober fulgte 21 Søndag Oliver Riis Hedemark og kræftafdelingen. Du kan se et klip fra indslaget her.

Hospitalsledelse og region skal tage stilling til spareforslag

Ledelsen på Aarhus Universitetshospital har gennemgået alle spareforslag, og hospitalsdirektør Poul Blaabjerg har erkendt, at det ikke vil kunne lade sig gøre at spare 325 millioner kroner i år, uden at det går for hårdt ud over patienterne.

- Vi er kommet et godt stykke, men også til et punkt, hvor vi kan se, at det kan vi ikke nå. Vi sætter grænsen dér, hvor vi kommer til at udtynde nogle områder, som vi kan levere som universitetshospital. Det vil sige, at vores specialiserede og højt specialiserede funktioner skal være robuste, lød det tirsdag fra Poul Blaabjerg.

Om den personlige medicin er noget af det, man ikke vil spare på, vil han ikke svare på endnu.

- Det er en drøftelse, der udestår, og det skal vi selvfølgelig drøfte med kræftafdelingen, og det er et tema, der også ville skulle drøftes med politikerne, siger han.

Det er nemlig regionsrådets politikere, der i sidste ende skal tage stilling til besparelserne, og ledende overlæge Anni Ravnsbæk slår fast, at hun ikke peger på den personlige medicin for at lægge ekstra meget pres på politikerne.

- Vi kunne ikke finde på at lave spin, der går ud over vores patienter. Men det har jo været et pilotprojekt og er ikke en standardbehandling og dermed heller ikke et højtprofileret område, vi fjerner for at lave politisk spin, siger hun.

Torsdag var Region Midtjyllands formand Anders Kühnau (S) ude med et nødråb til politikerne på Christiansborg om at sende flere penge til det kriseramte supersygehus, da regionen havde regnet sig frem til en flytteregning på én milliard i uforudsete udgifter.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk