Opråb fra kulturens store billetsælgere: Hjælpepakker rammer ved siden af os

Redningspakke gavner mest museer, der i forvejen får det meste af indtægten fra det offentlige, lyder kritik.

Støttepakke til museer rammer forbi de institutioner som for eksempel Moesgaard Museum. Museer, som har mistet en stor del af deres indtægt, fordi de plejer at sælge mange billetter. Her ses Moesgaard, da Det Kongelige Teater opførte Røde Orm ved museet. (ARKIVFOTO) (Foto: Jack Fridhjof / fri © Scanpix)

Kulturens hjælpepakker rammer ved siden af nogle af landets store og populære museer, der netop plejer at sikre hovedparten af deres indtægter ved at sælge mange billetter.

Det advarer 12 af landets store museer nu om i en fælles appel om økonomisk hjælp. De kan ikke bruge den støtteordning, der blev lanceret tidligere på ugen.

Ordningen er nemlig målrettet de museer, der i forvejen får størstedelen af deres

indtægt
fra det offentlige. Og uden hjælp betyder det vaklende og usikker økonomi - og måske ligefrem lukning - for institutioner som Den Gamle By i Aarhus, Aros og bunkermuseet Tirpitz ved Blåvand, advarer de.

'Står med stort hul'

Fælles for de 12 museer er, at mindre end halvdelen af deres

indtægt
kommer fra det offentlige, og derfor er der ingen hjælp at hente fra den støtteordning.

Moesgaard Museum har mulighed for at få støtte til de hjemsendte medarbejdere, men det er langtfra nok, når mere end 75 procent af museets indtægter kommer fra entré og publikums-arrangementer.

Det får store konsekvenser, mener direktør Mads Kähler Holst fra Moesgaard Museum.

- Vi står med så stort et hul, at vi har svært ved at lukke det selv. Dermed er det faktisk også lidt vores eksistens, der står på spil. Under alle omstændigheder betyder det hul, at vi ikke kan det samme bagefter, siger Mads Kähler Holst.

Klar til at bære en del selv

Derfor har kulturinstitutionerne brug for en anden form for hjælp, siger Claus Kjeld Jensen, direktør for Vardemuseerne, der driver bunkermuseet Tirpitz.

- Det mest retfærdige ville være at kompensere for en vis procentdel af det indtægtstab, vi har haft. Hvis man kiggede på sidste års indtægter i perioden, og staten kompenserede for eksempelvis 75 procent, og så sagde, at de sidste 25 procent må I selv bære. Det ville være enkelt og retfærdigt, mener Claus Kjeld Jensen.

Også kommunalt ejede musikhuse som Musikhuset Aarhus og Værket i Randers er i klemme. De kan som kommunale institutioner ikke få dækket hverken faste

udgifter
eller dele af medarbejdernes løn.

Mikael Qvist Rørsted, direktør for Værket i Randers, mener, at de falder mellem de

eksisterende
hjælpepakker, og frygter, at de ser ind i en mørk fremtid.

- Vi har overhovedet ingen indtægter på Værket, og vi har alle vores faste

udgifter
. Og det er i en periode, der foreløbig løber fra marts til september, siger Mikael Qvist Rørsted.

Må ikke spare op til hårde tider

Mange museer og

kulturinstitutioner
bliver ramt ekstra hårdt af krisen, da de ikke må lave en opsparing til hårde tider, mener Venstres kulturordfører Britt Bager.

- Vi har lavet en lovgivning, der forbyder institutioner, der modtager

statsstøtte
, at have en stor egenkapital eller en stor opsparing. Det er derfor, de ret hurtigt kommer i knibe, for de har simpelthen ikke noget at tære af, siger Britt Bager.

Derfor er der brug for hjælpepakker, der passer til de store

kulturinstitutioner
, mener hun.

- Når vi lukker Danmark op igen, er der behov for de kulturhøjborge. Derfor er der brug for, at vi laver en hjælpepakke, der bygger ovenpå dem, vi allerede har lavet, siger Britt Bager.

Kulturminister vil i dialog

Kulturminister Joy Mogensen (S) er klar til at tale med kulturinstitutionerne om støttepakkernes udformning, siger hun i en skriftlig kommentar.

- Alle

kulturinstitutioner
er nu dækket på lige fod med andre virksomheder i de generelle hjælpepakker, og i Kulturministeriet har et bredt flertal vedtaget målrettede særpuljer til områder med
ekstraordinære
vilkår, skriver hun.

- Arbejdet med at revidere de generelle hjælpepakker og identificere og hjælpe områder med særlige behov fortsætter, og jeg vil i de kommende dage indkalde forskellige

kulturinstitutioner
til dialog om deres konkrete situation, skriver kulturminister Joy Mogensen.

Facebook
Twitter