Opskriften på Tollundmandens sidste måltid er nu kortlagt ned til mindste gram: ’Det er så fantastisk!’

Tollundmanden blev hængt for omkring 2.400 år siden. Formentlig som en del af en menneskeofring.

Undersøgelserne er de hidtil mest detaljerede af et moselig nogensinde. (Foto: Torben Møller DR P4 Midt & Vest © (c) DR)

Hvad får du, hvis du blander 335 gram byg, 29 gram af ukrudtsplanten bleg pileurt og 16 gram hørfrø med lidt fisk, sand og trækul?

Så får du såmænd opskriften på det måltid, Tollundmanden fik kort før sin død 350 år før Kristi fødsel.

Det velbevarede moselig blev fundet i Tollund cirka ti kilometer vest for Silkeborg i 1950, men det er først i dag, at Museum Silkeborg i samarbejde med Moesgaard Museum, Nationalmuseet og Aarhus Universitet har fundet ud af, hvad der præcist gemte sig i maven på moseliget.

På Museum Silkeborg kan du blandt andet se Tollundmandens højre storetå, som længe var forsvundet, men pludseligt dukkede op i et dødsbo i København. (Foto: Torben Møller DR P4 Midt & Vest © (c) DR)

Nu har man nemlig for første gang brugt fedt- og proteinanalyser på et moselig, og det har gjort det muligt at regne det ud helt ned til mindste gram.

Det fortæller Nina Helt Nielsen, der er forskningschef ved Museum Silkeborg.

- Og det viser faktisk, at han også havde spist fisk. Det var vi lidt overraskede over, siger Nina Helt Nielsen.

Forskningen afslører også noget om resten af den mad, der blev spist i jernalderen, fortæller Nina Helt Nielsen.

- Vi kan se, at der ikke bare blev spist korn dengang. Ukrudtsfrø har også indgået i måltidet, og maden er brændt en smule på. Vi får derfor et indblik i sådan nogle helt dagligdagsting, som vi ellers ikke opdager, når vi beskæftiger os med arkæologi, siger Nina Helt Nielsen.

I fremtiden håber hun, at analysemetoderne også kan bruges til at kigge nærmere på andre moseligs maveindhold, så forskerne kan danne sig et mere nuanceret billede af datidens kost.

Alt er interessant

Hos Museum Silkeborg er de meget glade for de nye undersøgelser af Tollundmanden.

- Vi kommer tættere på ham og hans liv, når vi ved præcist, hvad han har haft i mavesækken, siger museumsdirektør Ole Nielsen.

Resultatet viser ikke kun, at der var mad i maven på moseliget, siger Ole Nielsen.

- Han har haft indvoldsorm - ikke færre end tre slags: piskeorm, spolorm og bændelorm. Det har formentlig været hverdag på det tidspunkt på grund af dårlig hygiejne, fortæller Ole Nielsen.

Mavens indhold bestod af 85 procent byg, ni procent af ukrudtsplanten bleg pileurt og fem procent hør. Den sidste ene procent var planterester fra 20 forskellige arter, 20.000 sandkorn og små trækulstumper. (Foto: Torben Møller DR P4 Midt & Vest © (c) DR)

Det giver museet endnu mere at fortælle deres gæster om, siger Ole Nielsen.

- Man kan jo ikke lade være med at tænke på liv og død, når det handler om Tollundmanden, og derfor bliver man så nysgerrig på, hvem han er, fortæller Ole Nielsen.

Det giver nogle fantastiske billeder af, hvordan tingene foregik for 2.400 år siden, siger forskningschefen, Nina Helt Nielsen.

- Jeg kan nærmest forestille mig, hvordan de har siddet rundt om bålet og puttet alle ingredienserne op i lerkarret, hvor de har kogt grøden. Det er derfor, at det er så fantastisk, siger Nina Helt Nielsen.

I forbindelse med undersøgelserne har Museum Silkeborg stablet en udstilling på benene, hvor du blandt andet kan se indholdet af det sidste måltid, og hvor meget det har fyldt i maven.

Facebook
Twitter

Mere fra dr.dk